FrPs klimapolitiske talsperson Marius Arion Nilsen. Foto: Fremskrittspartiet. 

Regjeringen vil redusere Norges CO2-utslipp med 55 prosent innen 2030, i tillegg til andre nye klimaforpliktelser. Det får FrP til å steile, partiet mener utspillet vitner om «totalt manglende virkelighetsforståelse».

Document omtalte tidligere i dag Støre-regjeringens nye, vidtrekkende klimaløfter, og siterte blant annet denne forklaringen på hva utspillet innebærer:

– Vi skal minst tredoble vår bistand til klimatiltak i utviklingslandene, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim da regjeringen torsdag morgen presenterte sine nye klimamål før klimatoppmøtet COP27, som begynner i Egypt kommende uke. Regjeringen har også satt seg som mål å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990.

Hos FrP faller dette i alt annet enn god jord. Man mener de nye forpliktelsene Støre-regjeringen nå påtar seg på Norges vegne, er både urealistiske og økonomisk uansvarlige.

På FrP.no reagerer partiets klimapolitiske talsperson Marius Arion Nilsen svært sterkt. Han advarer mot en klimapolitikk der Norge ensidig skjerper sine utslippsforpliktelser, uten at det blir stilt strengere krav til de mest folkerike landene i verden. Dette gir ifølge partiet ingen mening, og er ren symbolpolitikk.

– Dette illustrerer bare nok en gang at regjeringen er helt på villspor i klimapolitikken, og at det er viktigere med urealistiske mål enn faktiske resultater. Det pågår for tiden en overbudskamp mellom de norske partiene om nye klimamål, som ikke tar hensyn til at klimautfordringene er globale. Det virker som at regjeringen er mest opptatt av å fremstå som flinkest i klassen for å få skryt av andre land, enn å støtte tiltak som faktisk virker, sier Nilsen.

Han fortsetter, og kommer inn på de konsekvenser noe slikt vil ha for næringsliv og arbeidsplasser i Norge:

– Nok en gang skal regjeringen presse gjennom en politikk der Norge ensidig skjerper sine utslippsforpliktelser, uten at det samtidig blir stilt strengere krav og lagt press på de asiatiske kullverstingene som slipper unna. Dette vil med stor sannsynlighet gå ut over norske bedrifter og arbeidsplasser, øke avgiftene og gjøre det vanskeligere å drive næringsvirksomhet i Norge.

Marius Arion Nilsen er ikke imponert over Støre-regjeringens innsikt i økonomiske realiteter:

–Samtidig vitner det om totalt manglende virkelighetsforståelse fra regjeringen om situasjonen i norsk økonomi fremover, sier han.

Mangler respekt for skattebetalernes penger

– IPCC har tidligere konkludert med at det er mulig å halvere globale utslipp til rundt 100 dollar per tonn. Likevel ser vi at regjeringen ganske konsekvent mangler respekt for skattebetalernes penger og velger ut tiltak som elektrifisering av sokkelen som ofte koster langt mer. Da er det absurd at man på toppen av dette skal skjerpe utslippsforpliktelsene ytterligere, avslutter Nilsen.

Denne tydelige motstanden mot regjeringens seneste klimautspill finner man ikke i noen andre partier på Stortinget. Sannsynligheten for at FrPs motstand skal resultere i annet enn syrlig kritikk, er derfor liten.

Les også Documents ikke spesielt begeistrede kommentar til de nye klimaforpliktelsene: 

Regjeringen setter ny rekord i virkelighets­fjernt hykleri

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.