Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet, Rødt og MDG dytter på for å få tollfrihet på alle varer fra Ukraina, men regjeringen og SV sier nei.

Venstres nestleder Sveinung Rotevatn betegner det som «flaut» at Norge ikke løfter vekk tollen, som flere andre land har gjort.

– Vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe. Det er ikke det viktigste vi gjør, men viktig nok. Og symbolsk er det viktig at vi ikke skal klamre oss fast til en straffetoll, mens ukrainerne kjemper for livet, sier Rotevatn til Klassekampen.

Senterpartiet sier derimot et tydelig nei.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad sier at «Senterpartiet er ikke tilhenger av å fjerne all toll dersom det innbefatter korn og andre landbruksvarer».

«Vi gir Ukraina en håndsrekning på mange områder både med materiell og utstyr. Det må vi fortsette med», skriver Arnstad, som mener vi heller enn å sørge for billigere mel i Norge, bør sikre at Ukraina får eksportert korn sørover til Egypt og afrikanske land som hun mener trenger kornet mer enn oss.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Det er kjøpmann Christian Lykke veldig uenig i. Han vil gjerne selge billig mel og smør til nordmenn fra krigsherjede Ukraina.

– Eksporten ville blitt vesentlig mer enn 40 millioner kroner uten toll, sier Bunnpris-eier og kjøpmann Christian Lykke.

– Det ville vært en håndsrekning til ukrainerne, og bra for de fattige i Norge, sier Lykke, som mener dagens tollsatser er så høye at de i praksis fungerer som en uoverstigelig mur.

Dagligvare-baronen har hentet priseksempler på smør og hvetemel fra det internasjonale markedet. Han sier at han kan skru ned prisene til et absolutt minimum, selv når alle omkostninger er regnet inn, som emballasje, frakt og butikkjedens andel.

– Prisen til forbrukeren hadde blitt rundt halvparten av det den er i dag, mener Lykke.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.