Venstres nestleder Sveinung Rotevatn sier at våpenhjelp er avgjørende for å få en slutt på krigen i Ukraina, som tross alt lider mer enn et Europa i energikrise.

Dette påpekte han under sin tale til Venstres landsstyremøte lørdag.

– Det er bokstavelig talt et mørke som nå senker seg over byer og bygder på kontinentet. Samtidig lever vi i lyset, sammenlignet med det mørket som har senket seg over Ukraina, sa Rotevatn i talen.

Rotevatn mente krigen i Ukraina er årsaken til energikrisen Europa opplever nå, ifølge NTB. Som de fleste andre politikere virker Rotevatn å ha mistet sin hukommelse fra tiden før 24. februar 2022.

– Men prøvelsene vi og våre naboland nå må gjennom, i møte med en kald vinter og for lite energi, er ingenting sammenlignet med det ukrainerne går gjennom akkurat nå, sa han.

Antyder Rotevatn at vi skal akseptere skyhøye strømpriser, økonomisk krise og en mulig matvarekrise fordi situasjonen er verre i Ukraina? Det virker slik.

Venstres nestleder hevdet at kun gjennom våpenhjelp, som han påpekte at Rødt var motstander av, kunne ukrainerne ha fortsatt sin heltemodige innsats.

– Denne fremgangen ser vi på grunn av ukrainsk heltemot og på grunn av vestlige våpen. Og norske våpen, sa han.

– Tenk hvordan dette ville sett ut om folk hadde lyttet til Bjørnar Moxnes (partileder i Rødt) og de ikke hadde fått våpen.

Europeiske lavinntektsfamilier har ikke råd til å betale strømregningene sine

Tilhenger av kabler
Rotevatn forsvarte samtidig kablene vi åpnet i fjor til Tyskland og England, og hevdet at disse kablene fører til at Norge kunne bevare mer natur. Uten kablene måtte Norge bygge ut nye kraftanlegg i naturen for å sikre beredskap, noe Rotevatn understreket at ikke ville vært lønnsomt.

– Det er fordi vi må være rigget for en gjennomsnittsdag og for en krise. Hvis vi ikke kan importere kraft fra vindmøllene i Danmark eller kraftproduksjonen i Sverige en dag som ikke er gjennomsnittlig, da vil kraftsystemet bryte sammen, sa han.

Dette skiller seg klart fra uttalelsene til olje- og energiminister Terje Aasland, som hevder vi må bygge mer fornybar kraft, som i stor grad vil dreie seg om vindturbiner.

Det er også vanskelig å forstå hvorfor vi trenger å eksportere mengder av kraft til Tyskland og England for å kunne fortsette med det langvarige energisamarbeidet med Danmark og Sverige.

Rotevatn var klima- og miljøminister i Erna Solbergs regjering fra 2020 til 2021. Han holdt hovedtalen under Venstres landsmøte, siden Venstre-leder Guri Melby er på reise med Utenriks- og forsvarskomiteen.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.