Det er sterkere motstand mot EU og EØS nå enn i vår.

En måling Klassekampen har utført, viser at 55,8 prosent av de spurte nå svarer nei til EU, mens 48,8 prosent svarte det samme i mai.

– Jeg er glad for at den gamle trenden er tilbake, og at utslaget i mai i år ser ut til å være en tilfeldig fluktuasjon, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Han mener denne målingen viser en tendens i den norske befolkningen.

– Det har blitt tydelig at det er Nato som er Norges garantist i forsvarssamarbeid, ikke EU. Og i forhold til galopperende strømpriser tror jeg mange ser at hovedårsaken er at vi har gitt fra oss styring ut av landet, sier Frogner.

Undersøkelsen viser at nei-flertallet er sterkest nord i landet, både mot EU og mot EØS.

– I store deler av Norge er det langt til Oslo og mye lenger til Brussel. Det som føles som distrikt og utkant nå, ville blitt det i enda sterkere grad om makta skal flyttes, sier Frogner.

EU kutter ned urskog for å lage «fornybar» energi som forverrer CO2-regnskapet

Sveinung Rotevatn er nestleder i Venstre og EU-tilhenger.

Han mener denne trenden i folket kan skyldes det han kaller feiloppfatninger om strøm og utenlandskabler.

– Det er en del som har forsøkt å skape et inntrykk av at det er dyr strøm fordi vi har kraftutveksling til andre land, sier Rotevatn.

I motsetning til Frogner mener han at det siste året tvert om har vist fordelene ved å jobbe sammen i Europa:

– EU har vært en helt sentral aktør for å håndtere flyktningkrisa fra Ukraina, få på plass sanksjoner og koordinere bistand og våpeninnsats, sier Rotevatn.

Venstre-politikeren er trygg i troen på at de unge vil bli redningen og etter hvert få Norge med i EU. Han mener det hele handler om mer informasjon ut til folket.

– Ja. Om vi får en ordentlig debatt, vil flere bli positive, sier Rotevatn.

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.