Arkivfoto: Ned Alley / NTB scanpix

Motstanden mot EØS har aldri vært større. Folket er delt på midten, tilhengerne av handelsavtale er like mange som EØS-tilhengerne.

EU-motstanden er skyhøy i Norge, 67 prosent sier nei til EU-medlemskap i den siste Sentio-målingen. Støtten til EØS-avtalen har imidlertid holdt seg ganske høy, men nå krakelerer også den.

Sentio har stilt det samme spørsmål i en årrekke, men aldri før har motstanden mot EØS vært sterkere.

Spørsmålet som ble stilt var om man foretrekker en handelsavtale med EU fremfor dagens EØS-avtale. 35 prosent svarte ja, 35 prosent nei, og 31 prosent vet ikke.

– Det spesielle nå er at støtten til handelsavtale med EU er like stor. Det er oppsiktsvekkende, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

– Alt dette kan forklares med økt utrygghet. Det er ganske ville tider med både Trump og Brexit. Oppslutningen om handelsavtale har aldri vært så høy, sier Østgaard.

En undersøkelse i sommer viste at 61 prosent ville stemt «ja» i en folkeavstemming om EØS-avtalen, men i den undersøkelsen ble de spurte ikke presentert for noe alternativ.

Undersøkelsen er gjennomført av Sentio Research Norge på oppdrag av organisasjonen Nei til EU. 1.000 har svart.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂