Foto: Lise Åserud / NTB.

En meningsmåling som Sentio har utført for Nei til EU, vitner om stor usikkerhet i befolkningen omkring Norges tilknytnings­forhold til EU.

Spørsmålet som ble stilt er: «Er du for eller mot en handelsavtale med EU som erstatter EØS-avtalen?»

I henhold til målingen er det 34,2 prosent som er for å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale med EU, mens 27,1 prosent er imot og hele 38,8 prosent – den største gruppen – er usikre.

Det er altså bare drøyt hver fjerde spurte som tar EØS-avtalen i forsvar.

Hvis vi holder vet ikke-gruppen utenfor, er det 55,8 % som er for en handelsavtale som erstatter EØS-avtalen, mens 44,2 % er mot.

Tidligere målinger som har vist høy oppslutning om EØS-avtalen, har aldri angitt noe alternativ, opplyser Nei til EU.

Organisasjonens leder Roy Pedersen mener at de høye strømprisene har økt skepsisen til EØS:

– Stadig flere ser at strøm på børs, kabler til utlandet og tilknytning til EUs energibyrå ACER fører til høye strømpriser og usikre arbeidsplasser. Når landets statsminister ikke vil ta grep fordi det støter mot EØS-avtalen, er det bare naturlig at flere vil ha handelsavtale framfor en avtale som fratar de folkevalgte makt bit for bit, sier Pedersen

En meningsmåling som Sentio utførte på oppdrag fra en privatperson i 2018, viste at kun 8,8 prosent av de spurte ønsket at Norge skulle bli med i ACER. 52,3 prosent var imot, og 38,9 prosent av usikre.

I mars samme år vedtok LO-sekretariatet enstemmig å si nei til ACER. Få dager senere vedtok et flertall på Stortinget å melde Norge inn i EUs energibyrå.

Da LO-kongressen sist fredag stemte ned et krav om økt politisk kontroll og strømeksporten, kommenterte klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) at «strømopprøret» hadde handlet om «ganske marginale grupper som har gjort ganske mye ut av seg».

 

Kjøp billetter her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.