Foto: Statkraft

Kun 8,8 prosent av befolkningen er tilhenger av at Norge skal bli med i EUs energiunion Acer, ifølge en meningsmåling Sentio har utført.

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson Espen Barth Eide er ikke overrasket. Han skjønner at folk er redde for blant annet høyere strømpriser:

– At folk er mot økt strømpris, skjønner jeg godt. Derfor jobber vi for at strømprisen skal være både forutsigbar og etter hvert kanskje gå nedover, sier Espen Barth Eide til nettavisen Fri Fagbevegelse.

52,3 prosent av de spurte sier nei til at Norge skal bli en del av energiunionen, mens 38,9 svarer vet ikke.

Sterk motstand i Frp

Både blant Arbeiderpartiet og Høyres velgere er det et knapt flertall mot tilknytning til EUs energiunion.

Mer oppsiktsvekkende er holdningene til Fremskrittsparti-velgerne; blant dem er det et stort flertall som sier nei til Acer. Blant partiets velgere finnes det nesten ingen tilhengere, skriver Fri Fagbevegelse.

Flere medier har den siste tiden skrevet at norske strømkunder kan risikere høyere strømpriser dersom Norge blir med i Acer.

Arbeiderpartiet ga tidligere denne uken et betinget ja til norsk tilslutning til Acer. Espen Barth Eide tror frykten for høyere strømpriser er hovedårsaken til motstanden mot energiunionen.

– Det har vært en stor mobilisering, som vi bare må anerkjenne, av folk som har laget en kobling mellom strømprisen og tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke. Den koblingen mener jeg ikke eksisterer. Kabler skal vi bestemme over her i Norge, som før. Derfor må vi forklare at det ikke henger slik sammen. Det er en stor jobb vi har foran oss som vi skal ta på største alvor. Det er jobb som så vidt har startet, sier Espen Barth Eide til Fri Fagbevegelse.

En privatperson startet innsamling og bestilte undersøkelsen, som er utført av Sentio. Undersøkelsen er foretatt mellom 9. og 14. mars. 1009 personer er spurt. Ifølge Sentio er det en representativ gruppe i forhold til både alder, kjønn og geografi som er spurt.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.