Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Russland sier de allerede i oktober skal starte massevaksinering med en ny vaksine som ennå ikke er testet. Men forskere advarer.

Det er bare to måneder siden den nye vaksinen ble testet på noen få titall mennesker, og det foreligger ingen vitenskapelige publikasjoner om russisk forskning på en koronavaksine.

– Jeg frykter at Russland tar snarveier, og at den vaksinen de planlegger, ikke bare er ineffektiv, men også utrygg, sier Lawrence Gostin ved Georgetown University.

Ifølge Kirill Dmitrijev, sjef for fondet som finansierer vaksinen, kan den nye vaksinen godkjennes om få dager, selv om den ikke har gjennomgått en såkalt fase 3-studie, som innebærer testing på titusener av mennesker. Det er den eneste måten å finne ut på om en vaksine er trygg og faktisk virker.

Det vil gi mye prestisje å være først ute med en koronavaksine, slik som da Sovjetunionen skjøt opp Sputnik og plutselig ledet romkappløpet, og russiske aviser har vært fulle av artikler om å være først i verden og med hyllest til arbeidet med å utvikle en vaksine.

I april ga president Vladimir Putin ordre om å korte ned på klinisk prøvetesting av en rekke medisiner, inkludert en vaksine mot koronaviruset.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.