Spredningen av koronaviruset bremset i forrige uke opp i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB

Smittetallet i Oslo har sunket til 0,7. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) øyner nå håp om gjenåpning hvis trenden holder seg.

Etter flere uker med økning er det nå en synkende trend i antall meldte tilfeller i Oslo, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin siste ukerapport.

Smittetallet R har sunket til 0,7. Det betyr at 100 smittede i Oslo i snitt sprer viruset videre til 70 nye personer, slik at total smitte i hovedstaden går ned.

Oslo er likevel det fylket med klart flest meldte tilfeller per innbygger. I uke 11 og 12 samlet lå smittetrykket på 587 per 100.000.

Håper på gjenåpning
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener utviklingen viser at tiltakene virker.

– På kort tid har R-tallet gått fra 1,3 til 0,7 i Oslo. Det er oppløftende, ikke minst fordi vi har å gjøre med mer smittsomme varianter av koronaviruset, sier Johansen i en skriftlig kommentar til NTB.

Ifølge ham kommer byrådet til å holde på dagens tiltak fram til 15. april. Men etter det kan det løsne.

– Dersom ikke påsken fører til mer smitte kan et redusert R-tall i kombinasjon med lavere smittetall gjøre det mulig å starte en trinnvis og kontrollert gjenåpning, sier Johansen.

– Jeg oppfordrer befolkningen til å fortsette å bidra til å få ned smitten ved å følge smittevernreglene nøye nå i påsken.

Utbrudd på arbeidsplasser
Ifølge FHIs ukerapport ble det registrert en rekke mindre utbrudd i Oslo i uke 12.

De fleste av de større utbruddene var tilknyttet arbeidsplasser. Samtidig er det fortsatt relativt store forskjeller i forekomst mellom ulike bydeler, med høyest smittetrykk i de østlige bydelene Stovner, Grorud, Alna og Bjerke.

Antall meldte tilfeller i Oslo falt totalt med 21,6 prosent i forrige uke, til tross for at testingen økte, ifølge FHI.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.