Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Raymond var tydelig irritert fredag. 250 utesteder holder fortsatt åpent. De nuller ut mye av det smitteforebyggende arbeidet andre gjør.

Det hjelper ikke å forebygge til store omkostninger hvis andre saboterer åpenlyst.

Flere serveringssteder er blitt kontrollert den siste tiden. Torsdag ble 250 steder observert.

– Konklusjonen er bekymringsfull. Det er stor fare for smitte på Oslos serveringssteder fordi reglene ikke overholdes. Dette gjelder særlig regler om avstand, sa Johansen.

Det kan også bli aktuelt med enda strengere tiltak, ifølge byrådslederen.

– Vi ønsker virkelig ikke å stenge ned enda mer. Vi ønsker ikke portforbud i Oslo. For å unngå det, må folk tenke seg nøye om, sa han.

Oslo-byrådet vurderer å forby alkoholservering
Hvis Raymond kun har trusler å komme med halvannen uke etter at Oslo ble stengt ned, er de tomme. Da viser han at han ikke mener alvor. Han er «svensk i hodet».

Svenskene tør ikke lukke skolene, for de aner ikke hva ungdommene kan finne på. Hva om ungdommene i Tensta og Rinkeby kommer inn til byen i tusentall? Da kan Husby-opptøyene flyttes til sentrum av Stockholm.

Slike skrekkscenarier utspiller seg i bakhodet på Löfven og sossarna. De vet at de sitter på en bombe.

Det vet Raymond også, og han er svak og feig.

Mange innvandrere og unge har ingen respekt for smittevernrådene. De gidder ikke følge reglene.

Mens regjeringen vil ha beredskapslover, har det røde byrådet tillatt smittekrana å stå åpen på byens utesteder. IKEA og andre kjøpesentre har vært åpne.

Det er som å fyre for kråka.

Men hyttefolket er det lov å mobbe.

Opptattheten av hytteeiere er sykelig. De er blitt syndebukker.

Et meme

Den tidligere sykkelproffen og nå NRK-programleder Dag Erik Pedersen har gitt et intervju til NTB. Han hadde i sin sykkelkarriere flere år i Bergamo, et av de hardest rammede områdene i Nord-Italia, og han holder fortsatt kontakten. Pedersen forteller om store lidesler.

Men han klarer kunststykket å gå fra Bergamo til hyttefolket i Norge!

Han har en klar appell til Norge. – Hør på rådene fra fagfolk, hold dere hjemme og reis absolutt ikke på hytta. Nå dreier alt seg om å hemme utbruddet. Liv og helse trumfer alt.

– Altså, ikke gjør som Italia. Der er det enighet om at dette ikke ble tatt helt på alvor fra starten av. I tillegg bidro nok den sterke italienske familietradisjonen til at situasjonen ble verre. Familien er nummer én i Italia, sier Pedersen og fortsetter.

– Besteforeldrene passer på barna mens foreldrene er på jobb. Og så sitter alle rundt middagsbordet på kvelden. Og da sprer smitten seg fort. I tillegg er italienere sosiale folk som liker å møtes, og flere generasjoner bor ofte tett på hverandre.

Hvor er logikken? Hvis menneskene skal overleve epidemien, må de holde sammen. Familien gir menneskene en trygghet som hverken Monica Mæland eller NRK kan gi.

Folk reiser på hytta fordi det gir trygghet. Ungene kan slappe av. Dette innslaget av anti-nasjonale holdninger til folk som bare vil være i fred, er illevarslende. Det er det motsatte av samhold, og den påståtte dugnaden blir tømt for mening.

Myndighetene trenger ingen beredskapslov. Den hjelper ikke hvis de ikke tør å handle og sette seg i respekt. Det er lett å herse med hyttefolk og lovlydige borgere.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.