Folk sitter og ligger tett i tett i det gode været på Sørenga i Oslo. Smittevernregler synes mer eller mindre glemt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I Sverige har man hatt en liberal holdning til avstand og andre smitteverntiltak. Resultatet er katastrofalt, med over 5000 døde. Nå begynner også nordmenn å ta lettere på tiltakene, spesielt i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen ser med stor uro på utviklingen.

Det er NTB som melder at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er særlig bekymret for at folk ikke lenger overholder krav om avstand. Han trekker spesielt frem badeplassen Sørenga, beliggende ved fjorden øst i Oslo.

Dette området har i senere år blitt populært som badeplass og “partysted” for ungdom, og i særlig grad fra bydelene øst i sentrum.

Byråden uttaler at byens innbyggere nå må fortsette å overholde reglene om avstand, ikke minst i utelivet:

– Det handler ikke bare om skjenking, men at folk ikke overholder avstandsregler. Smittevernreglene gjelder uansett – både på stranda eller om man har en pils i hånden. Det er hyggelig å klemme, men avstandsreglene er kravet for at vi slipper opp og vi ser nå at det glipper hos noen, skriver Johansen i en epost til NTB.


Byrådsleder Raymond Johansen er bekymret over koronasituasjonen i Oslo utover sommeren. Foto: terje pedersen / NTB scanpix

Johansen peker på festing som et problem i denne forbindelse. Etter en helg med mye festbråk og lite avstand mellom folk i hovedstaden legger han til at Oslo kommune følger situasjonen fortløpende, og har jevnlig kontakt med politiet og utelivsbransjen.

Han minner igjen om at koronapandemien ikke er over, og at det ikke er utviklet noen vaksine for det farlige viruset.

– Vi kan ikke la noen hektiske sommeruker ødelegge for alt det arbeidet som er lagt ned. Folk må rett og slett skjerpe seg, sier Johansen.

Etter at Oslo fra 22. juni fikk normale skjenketider, har Næringsetaten skrevet tre rapporter som omhandler smittevernreglene. Totalt har 292 avvik blitt registrert, skriver NRK.

Ifølge Næringsetaten er de fleste utestedene flinke til å etterleve smitteverntiltakene, men det eksisterer likevel utfordringer.

– Å sørge for avstand mellom gjester er fremdeles den største utfordringen, sier direktør Gunnhild Haugen til kanalen.

Det er foreløpig ikke bestemt noen nye tiltak eller innstramninger av skjenkebestemmelser eller drift av serveringssteder i hovedstaden.

Per 29. juni er utviklingen i smittetall og antall innlagte ved norske sykehus positiv. Det er bare 7 nye smittede i landet siste døgn, og tallet på innlagte er gått ned fra 22 til 15.  Kun 4 personer er innlagt på sykehus i Oslo, ifølge statistikk gjengitt i VG.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.