Geilo i Hol kommune. Foto: Graham Lewis/Wikimedia Commons

Hol kommune har mandag ettermiddag bedt Heimevernet om hjelp til å få hyttefolk i kommunen til å reise hjem fra hyttene, melder NRK. Hol har en befolkning på 4500 innbyggere, men hyttefolk og turister gjør at befolkningstallet i kommunen fortsatt er nesten det dobbelte.

Beredskapsrådgiver Espen Bille-Larsen i Hol og Ål er sint og oppgitt. Tross innstendige oppfordringer fra kommunene, og ny forskrift som forbyr folk å oppholde seg på hytter utenfor egen kommune, har altfor få reist fra Geilo og andre hyttegrender i deres område.

Distriktssjef Morten Sundal i Heimevernet distrikt Buskerud og Telemark sier de er klare til å rykke ut om de får ordre om det.

Han håper folk tar til vettet og drar hjem.

– Det er unødvendig bruk av samfunnets ressurser om vi må reise rundt og jage folk hjem, sier han til NRK.

Kommuneoverlegen sier til VG at kommunen nå har åtte som er bekreftet smittet med korona.

– Vi har åtte bekreftet smittede, og venter på flere prøver vi ikke har fått svar på. I tillegg har vi en god del med symptomer, sier kommuneoverlege Geir Strømmen.

Nå slår kommunen alarm om en klynge med smitte i et dalføre i kommunen.

– Vi kan ikke lenger si noe sikkert om hvor utbruddet kommer fra. Det kan være vikingskipet og andre punkter, sier Strømmen.

Det bor omkring 4500 personer i kommunen, men på grunn av tilreisende hyttefolk og turister er antallet personer i kommunen nå doblet, opplyser Strømmen til VG.

NRK skriver også at forskriften mot at folk oppholder seg på fritidsboliger i en annen kommune enn der de er bosatt, er gjeldende fra kl. 13 mandag. Likevel er ikke denne såkalte hytteparagrafen registrert som gjeldende i Lovdata.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.