Nesfjellet Alpin i Nesbyen lar snøkanonene gå for fullt. Samtidig bygges det som aldri før, og nye hytter settes opp hele tiden. Foto: Lise Åserud / NTB

– Ved å forskriftsfeste dette har vi en håndfast regel som gjør at vi unngår at folk samler seg. Samtidig er det i tråd med tiltaksnivå A, som er innført her vi bor. Der heter det at de som bor alene, kan ha besøk av en til to personer, sier kommuneoverlege Nils Høva til Hallingdølen.

Reglene på Nesbyen skiller seg dermed fra nærkommunen Hol, hvor det ikke er tillatt å ha besøk på hytta i påsken og fram til 11. april. I private hjem er det andre regler.

I Hemsedal er det fram til 11. april ikke tillatt å ha flere enn fem gjester, mens Flå, Gol og Ål følger de regionale tiltakene som er innført i Viken, skriver Hallingdølen. Der gjelder dermed en anbefaling om å unngå besøk, men det er altså ikke noe forbud.

Maks fem gjester i Trysil

På et hastemøte mandag vedtok formannskapet i Trysil et påbud om maksimum fem gjester hjemme eller på hytta, opplyser ordfører Erik Sletten (Sp) til NRK. Påbudet gjelder fra 23. mars til 7. april. Det må kunne holdes minst en meters avstand til gjester fra andre husstander.

Sletten ber også tilreisende om å forholde seg til de enhver tid strengeste reglene. Dermed må tilreisende fra for eksempel Oslo ikke ha flere enn to gjester på hytta, ettersom det er forbud mot flere enn to gjester hjemme i Oslo.

På spørsmål om hvordan de har tenkt å håndheve disse reglene, svarer Sletten at de har tillit til at befolkningen følger forskriftene som er vedtatt.

– Det er viktig at vi har en sanksjonsmulighet i tilfelle noe skulle skli ut, sier han til NRK.

Vurderer forskrift i Bykle

I Bykle kommune i Agder, hvor det populære vintersportsstedet Hovden ligger, vedtok formannskapet mandag kveld å forlenge munnbindpåbudet i kommunen.

Ifølge Fædrelandsvennen skal kommunestyret i Bykle torsdag avgjøre om smittevernbestemmelsene skal skjerpes ytterligere inn før påsken.

Ordfører Jon Rolf Næss opplyser at det blant annet skal diskuteres om den nåværende anbefalingen om å unngå besøk av flere enn fem personer i private hus og fritidsboliger hjemles i en forskrift.

– De nasjonale rådene for påskeferien ligger jo der, men det er først når vi hjemler dem i en forskrift at en har mulighet til å håndheve disse. Dersom det ikke kommer nye og strengere føringer fra sentralt hold, blir det ikke aktuelt å innføre skjenkeforbud utover de begrensninger som allerede foreligger, sier han til avisa.

 

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.