Erna Solberg har scoret høyt på meningsmålingene i den første fasen av nedstengningen. Men det er ikke sikkert at hun scorer like høyt i neste. Fra pressekonferansen tirsdag 24. mars. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Det kom ikke som en total overraskelse. Men forlengelse av tiltakene til over påske er feil. Skadene er allerede for store. Erna liker ikke at man setter samfunnsinteresser opp mot alvorlig syke. Men det blir en regjeringsleder nødt til. Det gjør en statsminister hele tiden. Å si noe annet er å tale mot bedre vitende eller vise at man lever på en livsløgn.

Erna setter grupper opp mot hverandre. Det er ikke bra. Hun uttrykte medfølelse med de pårørende til de som har gått bort.

Men 291.000 mennesker er nå arbeidsledige. Bak det tallet skjuler det seg mange triste skjebner og flere skal det bli.

Trump sa dette i natt: Faglige råd er en ting. De sier at man skal gjøre mest mulig for å hindre smitte. Men en regjeringsleder må vurdere det opp mot samfunnsskadene. Det er to ulike områder og politikeren har et ansvar legen ikke har.

Erna synes ikke å forstå forskjellen. Hun hører bare på legene/ekspertene.  Men selv de sier ting som burde få Erna til å stanse opp. F.eks. dette som en Dag Jakobsen fra Ullevål sa til NRK: -Hva skjer når helsepersonellet blir utslitt? Hvor lenge kan de holde ut trøkket?

Kapasitet

Det vi ser så langt er at det fortsatt er stor ledig kapasitet i helsevesenet. Vi får neppe italienske eller spanske tilstander.

Men for å ta Erna på ordet: Er tiltakene fornuftige? Er de konsistente? Er det overensstemmelse mellom målsetning og metoder?

Her er det mye å fatt i, ikke minst når det gjelder det avgjørende punkt i smittebekjempelse: avstand mellom mennesker:

Forlengelsen betyr at barnehager, skoler og universiteter vil fortsette å holde stengt fram til 13. april.

Det blir heller ikke gjort noen endringer i reglene for karantene og isolasjon. Det betyr at folk som har vært i utlandet, eller som har vært i nærkontakt med en person som er bekreftet smittet, skal holde seg i karantene i 14 dager. Personer som har påvist smitte, skal isoleres.

I tillegg oppfordres nordmenn til å ha hjemmekontor og unngå kollektivtransport i den grad det er mulig.

Samtidig skjerpes rådene om hvor stor avstand vi skal holde til hverandre.

I det offentlige rom bør man ifølge regjeringens nye råd holde minst én meters avstand til andre.

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen. (NTB)

Men som NRKs Olav Døvik undret seg over på pressekonferansen:

-Hvis det er så viktig med avstand og begrensen gruppen til fem personer, hvorfor er da kjøpesentre åpne?

Erna eller var det Bent Høie svarte at folk hadde behov for å se hverandre og at det var viktige butikker som apotek der. Det lød totalt useriøst. Man kan ikke redusere antall mennesker til fem og samtidig tillate varehus med flere hundre. Alle vet at det er ikke to meters avstand mellom folk på et kjøpesenter.

Hytteforbudet

Det mest idiotiske er hytteforbudet. Det er som enhver dugnad må ha en syndebukk og noen å hate. Det ble hyttefolket. Nå skal ikke folk få lov til å bruke hyttene i den fineste tid på året: Påske. Det er så dumt at det går ikke an. En viss type nordmenn liker å herse med andre. Det er flest av dem på venstresiden. En statsminister fra Høyre må totalt ha mistet bakkekontakten når hun griper inn i den private eiendomsretten på et så syltynt grunnlag som at folk kan komme til å brekke benet

Hvor er forståelsen for at unntakstilstande tar på? Folk har behov for å komme ut i naturen. Forrige helg var det 43.000 på hytter i Hallingdal.

Smaken av forbud

Men en del av den sosialdemokratiske sjela tror man kun blir frisk gjennom å herse med folk. Det skal svi. De elsker forbud. Sosialister liker forbud. Det er vrangsiden av dugnad. Dugnaden smaker ekstra godt når den er bygget på forbud.

Men samfunnet er ikke slik lenger. Folk godtar ikke meningsløse forbud. Det er altfor mange av dem. Flest mulig bør trosse forbudet og dra på hytta i påsken.

Alternativ

Hadde Erna noe alternativ? Ja, hun kunne sagt at tiden vi nå har vunnet skal vi bruke til å kopiere Singapore og Sør-Korea. Der åpner skolene igjen. Metoden de har brukt er utstrakt testing, isolering av de syke og sporing av hvem de har vært i kontakt med. Da inndemmes sykdommen.

Siste sjans?

Hvis Erna hadde avblåst unntakstilstanden til helgen og sagt det var business as usual fra neste mandag, ville det vært overkommelig. Da ville vi sagt at dette var skremmende, men vi overlevde. Nå er vi ikke så sikre på hva som venter.

Tre uker til er en evighet. Da er det mye som er gått i stykker. Hører ikke Erna lyden av samfunnsveven som revner?

 

 

Folk trenger Document for å få noen motforestillinger.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.