Sjusjøen. Foto: Geir Olsen/Scanpix

Nå nærmer påsken seg og mange har gledet seg til hyttepåske. De har investert store penger i en hytte på fjellet hvor nettopp påskeferie er av de viktigste tidene for bruk av hytten sammen med familiemedlemmer. Nå er det imidlertid forbudt å bruke hytten. Dette tåpelige forbudet bør raskt oppheves og erstattes av en forskriftsendring som sier at de som bor på sine hytter ikke kan bruke hyttekommunens helsetjenester hvis behov som følge av koronavirus, kun ved akutt hjerte- eller hjerneslag, etc…

De aller fleste kjører privatbil til hytten og når influensa kommer sigende og ikke er akutt, vil de lett kunne reise til hjemkommunen. På fjellet er også folk adskilt og det er lett å holde en avstand til andre både på en og to meter og i køen på skitrekket er det lett å beordre og kontrollere den nødvendige avstand, så også på såkalt «after ski».

I en krise som nå er det av avgjørende betydning at folk flest aksepterer og slutter opp om myndighetenes ulike forordninger, påbud, forbud og såkalte tiltak. Det å utfordre folkefornuften som hytteforbudet gjør, er meget uklokt. Nå går vi og andre lands innbyggere meget vanskelige tider i møte og da alle lands myndigheter sikre seg folks oppslutning. Hvis myndighetenes inngrep i dagliglivet og tiltakene medfører store økonomiske problemer for folk flest med konkurser, tvangsutflytting av hjem,  fattigdom, skilsmisser og selvmord vil det kunne bli revolusjonære tendenser og voldelig opprør mot myndigheter. Dette gjelder særlig hvis offentlige ansatte slipper permitteringer, oppsigelser og de store utfordringer. Da blir det dem og oss og det er grunnlaget for alvorlige konflikter.

Hittil i Norge går det bra, men det misforståtte «Forbudt å bruke hytten i påsken» kan være begynnelsen på at myndighetene mister en god del oppslutning. Den helt unødvendige fullmaktsloven hvor Stortinget ga fra seg sin lovgivende myndighet til regjeringen på for mange områder er en annen. 

En tredje er de såkalte økonomiske tiltak som kun innebærer lån eller utsatt betaling til bedrifter og næringsdrivende. En bedrift eller næringsdrivende som nå i flere uker mister inntekter som aldri kan innhentes  (som alle bedrifter i reiselivet, serveringssteder, servicebedrifter og luftfarten og tilhørende bedrifter) får utsettelse av skatter, avgifter, husleie eller betaling av renter og avdrag på lån. Men det er kun økonomisk kompensasjon av bortfall av inntekter som vil hjelpe for disse grupper, ikke lån og garantier. Når inntektene er borte er tapet åpenbart. Fulle fly for Norwegian i høst hjelper ikke for de tapte inntekter i vår og sommer og det samme gjelder alle hoteller og serveringsbedrifter. Når min kone og jeg ikke nå går ut for å spise og drikke betyr det ikke at vi går mer ut i høst eller til vinteren. For næringslivet er dette inntekter som er borte for alltid og da hjelper ikke lån og betalingsutsettelse.

Derfor må nå kostnader for folk flest, arbeidsplasser og inntekter bedre veies opp mot de mulige skadevirkninger av nye virus. Finnes det et smertepunkt hvor kostnadene for samfunnet blir for store?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.