Byrådsleder Raymond Johansen orienterer om koronasituasjonen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover. Foto: Heiko Junge / NTB.

Snart blir det igjen alkoholservering på restauranter og serveringssteder i Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Bodø. Men i Oslo blir skjenkestoppen videreført.

Etter at Stortinget overkjørte regjeringen og ba dem åpne for alkoholservering til maten i kommuner med lite smitte, har flere kommuner vært raskt ute med å tillate skjenking igjen.

Arendal kommune åpner kranene fredag. Kranene åpnes også blant annet i Kristiansand, Moss, Hammerfest og Sør-Varanger kommune.

Helseministeren varslet at de nye nasjonale reglene innebærer skjenkestopp ved midnatt, og gjester kan ikke slippes inn etter kl. 22.00. Endringen trer i kraft natt til fredag.

I Trondheim har smittetallene bedret seg mye de siste ukene etter det store utbruddet før jul. Torsdag morgen behandlet formannskapet nye koronaregler og vedtok å åpne for skjenking innenfor de nasjonale reglene, men med skjenkestopp klokka 22 i stedet for midnatt.

Fortsatt skjenkestans i Oslo
Byrådet i Oslo holdt pressekonferanse klokka 13. Der ble det klart at skjenkestoppen i hovedstaden fortsetter.

– For Oslo ligger følgende linje fast: når vi åpner opp, vil vi prioritere barn og unge. Skal vi åpne opp for skjenking, må smittetallene ytterligere ned. Det har jeg stor tro på at vi kan få til de kommende ukene, sa Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap)

I Bergen besluttet byrådet i et møte onsdag ettermiddag at skjenkestoppen skal oppheves.

– Vi har lavt smittetrykk i Bergen nå, og byrådets vedtak er i tråd med innspillene de har fått av meg. Jeg anser smitterisikoen som lav forutsatt at smittevernreglene følges, sier smittevernoverlege Egil Bovim.

I Stavanger har de ennå ikke bestemt seg, men saken skal behandles på et formannskapsmøte fredag.

– Min vurdering er at Stavanger fortsatt har for høy smitte, men om tallene fortsetter å synke, kan det bli en svært forsiktig åpning for alkoholservering også i Stavanger. Om formannskapet mener situasjonen tilsier en slik moderat justering allerede fredag, må vi avvente, skriver stavangerordfører Kari Nessa Nordtun i en SMS til Aftenbladet.

I nabokommunene Sandnes, Sola og Randaberg blir skjenkestoppen videreført.

– Fornuftig
I Bodø har de allerede bestemt at kranene skal åpnes i tråd med de nye nasjonale retningslinjene.

– Det synes vi er fornuftig, sier rådmann Rolf Kåre Jensen til NTB.

Sammen med ordfører da Maria Pinnerød (Ap) sendte han i forrige uke et brev til regjeringen, Stortinget, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet og ba dem om å fjerne skjenkeforbudet, slik Stortinget nå har sørget for.

– Det var ikke et nødvendig tiltak. Med all respekt for myndighetene sentralt, så mener vi at vi har god smittefaglig kompetanse lokalt, og at vi klarer å håndtere dette godt selv, sier Jensen, som påpeker at serveringsbransjen ikke kan klandres for de smittetilfellene som har vært i Bodø.

– De har opptrådt veldig i tråd med de retningslinjene de har fått, og det skal de ha honnør for.

I Tromsø sa ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) tirsdag kveld at han tror på snarlig ølservering. I Tromsø er det ikke ingen kommunal forskrift om skjenkestans, og det er lav smitte.

Mot fortsatt skjenkestopp i storkommuner rundt Oslo
I de største kommunene rundt Oslo ser det ikke ut til å bli ølservering med det aller første, men i Frogn kommune oppheves skjenkestoppen imidlertid fredag, ifølge NRK.

Kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune sier at kommunen har en forskrift om skjenkestopp som gjelder inntil den blir opphevet.

Det er et ordinært formannskapsmøte i Bærum onsdag 27. januar, men det er ikke gitt at forskriften blir opphevet.

Onsdag formiddag er det formannskapsmøte i Lillestrøm kommune. Der behandles det blant annet om fritidsaktiviteter for barn og unge skal åpnes opp igjen, men opphevet skjenkestopp er foreløpig ikke aktuelt, ifølge kommunedirektøren.

– Lillestrøm kommune har forskriftsfestet skjenkestopp i vår kommune, og jeg har derfor ikke innstilt på å oppheve denne, skriver kommunedirektør Trine Wikstrøm i en SMS til NTB.

Også Drammen har lokal forskrift med skjenkestopp. Den skal vurderes tirsdag i formannskapet.

– Min innstilling er ikke klar før mandag. Vi vil basere den på helt oppdaterte smittetall, og se i sammenheng med eventuelle andre endringer i forskriften, skriver kommunedirektør Elisabeth Enger i en SMS til NTB.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.