Området ved Hollvin Express-skiheisen i Hemsedal Skisenter i 2018. Foto: Halvard Alvik, NTB Scanpix

Hyttekommuner ber nå hyttefolket om å dra hjem og forbli i bostedskommunen inntil videre. Kommunene har ikke kapasitet til å håndtere en plutselig og kraftig økning i antall syke.

Blant de mange kommunene som innstendig ber hyttefolket om å holde seg hjemme, publiserte Stor-Elvdal lørdag denne meldingen, under tittelen Dagens budskap:

Hytteeiere – hold dere hjemme

Stor-Elvdal kommune fraråder hytteeiere på det sterkeste å dra til hyttene sine i vår kommune nå og de kommende 14 dagene. Det er svært viktig at folk avstår fra reiser, herunder shoppingturer i både inn- og utland for å minske smittespredningen av Koronaviruset. (Stor-Elvdal kommune)

I går sendte en rekke store hyttekommuner tekstmelding til hytteeiere om at de ikke må dra på hytta, men holde seg hjemme. Trosser de rådene, risikerer de å ikke få helsehjelp.

Store hyttekommune som Ringsaker, Ål, Hol, Vinje, Eidfjord, Kongsberg og Hemsedal kommuner har sendt ut slike meldinger. Også flere kommuner i Valdres og Agder har sendt ut lignende meldinger.

Ordfører Pål Rørby i Hemsedal kommune slo full alarm i går fordi det er ventet at 25.000 mennesker skal komme i helgen. Kommunen har 2.500 fastboende og takler ikke en tidobling dersom mange blir syke. Rørby ba også om hjelp fra politiet og politikere til å stanse hytteturistene. Kommunen har også pålagt turistnæringen å stenge spisesteder, hoteller, overnattingssteder og skianlegg, skriver Aftenposten.

Torsdag fikk Nesbyen kommune sitt første koronatilfelle. Fredag er det ytterligere en syk. Begge de to syke oppholder seg på hytter i kommunen, skriver NRK.

Men det er mange som overser henstillingene. Fra Kongsberg kommune gikk det i dag ut følgende tekst både på SMS og e-post:

Kongsberg kommune henvendte seg i går til eiere av fritidsboliger, der vi henstilte til hyttefolket å forbli i bostedskommunen.

Kommunen registrerer at det er stor aktivitet i hyttefelt og også på spredt beliggende hytter. Vi gjør oppmerksom på de sentrale myndighetenes oppfordring om å forbli i bostedskommunen, og vil sterkt oppfordre de som nå er i fritidsbolig om å returnere til bostedskommunen.

Vi ber om forståelse for at kommunen retter en slik oppfordring i en tid der vi er nødt til å være strenge med prioritering av egne ressurser.

Nå må alle delta i dugnaden der de kan.

Kari Anne Sand, Ordfører
Wenche Grinderud, Rådmann

Medisinsk ansvarlig Lars Jacobsen ved luftambulansetjenesten i Arendal advarer om at folk ikke kan forvente å bli hentet hvis de blir smittesyke på hytta. Det er vanskelig å takle en smittesituasjon om bord i et lite helikopter, og risikoen for at mannskapet blir smittet og satt ut av funksjon er høy. Det vil i så fall kunne være alvorlig for den generelle beredskapen.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.