Lars Haltbrekken (SV). Foto: Terje Pedersen / NTB

I et nytt utkast til FNs klimatoppmøte legges det press på olje- og gassproduserende land. SV håper dette får store konsekvenser for Norge.

For SV er kampen mot olje- og gassindustrien en fanesak. Det til tross for at SV er et av de partier som er mest opptatt av å bruke offentlige midler på all verden av «gode formål» i inn- og utland (ikke minst det siste).

En slik raus pengebruk er mulig nettopp på grunn av statens inntekter fra olje og gass. Men selv om dette er en temmelig enkel og åpenbar sammenheng, later det ikke til å være forstått av SV.

Partiet ser muligens for seg at det bare er å øke skatten for «de rike», om oljepengene blir borte. Så vil SV fortsatt ha ubegrenset med milliarder å dele ut til sine hjertesaker.

Klimatoppmøtet ut mot oljebransjen

Det manes til overgang vekk fra fossile brensler på FNs klimatoppmøte. Selv om ordet utfasing ikke er nevnt i det siste forslaget onsdag morgen, er det nye forslaget det tydeligste på dette området hittil, melder NTB.

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken går så langt som å si at han håper dette gjør det vanskeligere for norsk olje- og gasspolitikk.

– Får vi en enighet som sier at fossil energi skal bort i løpet av noen år, representerer det et viktig framskritt. Dette må også få store konsekvenser for norsk olje og gassproduksjon, mener Haltbrekken

Han håper at den norske regjeringen kjenner på alvoret etter årets klimatoppmøte.

– Det er på høy tid at den norske regjeringen tar innover seg de klare og mange advarslene mot fortsatt olje- og gassleting og stanser ny letevirksomhet.

Det er sjelden man ser stortingspolitikere gå åpent ut og håpe på en smell for norsk økonomi, og for det landet man selv er satt til å ta vare på i nasjonalforsamlingen.

En del vil kalle det uansvarlig, andre vil mene at det er et noe for mildt uttrykk.

Men så er ikke Haltbrekken noen hvem som  helst i denne sammenheng.

Han er tidligere natur- miljø- og klimaaktivist på heltid, og har et alt annet enn godt overblikk over hva verdiskapning, samfunnsøkonomi og statsbudsjetter handler om.

Noen har likevel kommet på den ideen at en slik person bør sitte på Stortinget, og der er vi altså.

I lys av SVs stadige utspill for å ramme norsk samfunnsøkonomi og hele velferdsstaten, fremstår det temmelig påfallende at nettopp dette partiet er ut til å være i solid medvind i meningsmålingene for tiden.

Les også: 

SV med rekordmåling – Ap sitter fast i hengemyra

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.