Lars Haltbrekken (SV). Foto: Alf Simensen / NTB

Mens den norske stat er i full gang med å pøse ut milliarder til ulønnsom vindkraft, lanserer SV ideen om et nytt pengesluk. Partiet vil ha et statlig solenergiselskap.

SV ønsker å gi støtet til en større satsing på solenergi i Norge, og mener derfor at det må etableres et statlig solenergiselskap.

I god, sosialistisk ånd er det staten som skal inn og ta styring i nye næringsprosjekter, slik SV ser det.

At statlige industrisatsninger gjennomgående har vist seg mislykkede og ulønnsomme verden over, affiserer ikke SV og den nye gründerånden som åpenbart gror frem der.

Utbyggingen av solenergi går for sakte, mener SV. NTB melder om saken, og Document la den ut som NTB-nyhetssak i helgen.

SV har planene klare for hvordan denne næringsutbyggingen skal foregå:

– Selskapet skal leie takarealer av privatpersoner, borettslag og næringsliv for å legge solceller, sier Lars Haltbrekken (SV) til NRK.

Nettopp Haltbrekken har så å si ingen erfaring med noe som kan minne om næringsutvikling, industri eller forretningsliv. Han har i all hovedsak jobbet med naturvern, klimasaker og politisk aktivisme hele sin yrkesaktive karriere.

I Norge er det et økende antall personer som livnærer seg av slikt, uten at det bidrar i nevneverdig grad til BNP eller til andre parametere for verdiskaping.

Fravær av kunnskap og erfaring fra industri, næringsliv og praktisk økonomi, deler han for øvrig med de fleste i SV-organisasjonen både nasjonalt og lokalt, og trolig også med de fleste som stemmer på partiet.

Haltbrekken mener seg likevel kvalifisert til å tegne og fortelle om hvordan Norge skal strukturere sin fremtidige energiindustri.

Men forslaget synes politisk sett temmelig dødfødt.

Det meste taler for at et slikt statlig solenergiselskap ville bli nok et ulønnsomt og bortimot bunnløst pengesluk. Her ville milliardene renne ut i et tempo som ville føre til at alle andre enn SV, og kanskje MDG, ville trekke i nødbremsen temmelig fort.

Dette utspillet fra SV får derfor ikke engang støtte fra det ellers så statlig orienterte Arbeiderpartiet, der man vanligvis jubler for alle muligheter til å sette i gang med næringspolitisk pengebruk i offentlig regi.

Energipolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Marianne Sivertsen Næss, er uenig i at et statlig selskap er den beste løsningen.

– Vi skal få opp produksjonen av fornybar kraft, men jeg tror ikke at et statlig solselskap er svaret. Vi har allerede Statkraft og et mangfold av kommunale og fylkeskommunale kraftselskap, sier Næss.

I budsjettavtalen mellom regjeringen og SV, er partiene enige om å øke satsingen på solkraft til 8 terawatt-timer innen 2030. Men det blir altså neppe i form av et statlig solkraftselskap, slik SV drømmer om.

Skjønt det er ikke godt å vite hva SV kan klare å presse igjennom i en skviset budsjettforhandlingssituasjon.

Les også: 

Er solcellepaneler en økologisk katastrofe som venter på å skje?

Sommerlesning! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.