Mens optimismen ennå rådet: FREYRs banner utenfor børsen i New York. Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File

Batteriselskapet FREYR varsler halvert pengebruk i Norge neste år, og aksjekursen raser etter dårlige kvartalstall. Selskapet er nærmest i fritt fall.

Det går ikke særlig bra for FREYR, et av de såkalt grønne industrieventyrene politikerne har snakket varmt om noen år nå.

Her skulle det produseres, av alle ting, batterier som skulle få fart både på norsk næringsliv og på det meget omtalte grønne skiftet.

Mange, ikke minst Document, har lenge stilt kritiske spørsmål ved hele prosjektet. Men ingen har brydd seg, og man har bare kjørt på med nye millioninvesteringer. Se også sak under.

Nå begynner sannheten om dette «eventyret» å komme for en dag. Grønne drømmer er blitt helsvarte, og selskapet  styrer mot kollaps.

NTB melder om saken.

Til sammen har aksjen falt 90 prosent fra toppnivået, og omsettes for bare 1,5 dollar på New York-børsen, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg har selskapets egenkapital falt kraftig. Det er lite igjen å drive videre for.

Batteriprodusenten lovet å bygge batterifabrikker for 40 milliarder kroner i Mo i Rana, med potensielt opptil 1500 arbeidsplasser. Dette konseptet høstet milliarder i støtte fra norske og europeiske myndigheter.

Mo i Rana er for øvrig tidligere kjent for et annet, offentlig finansiert pengesluk som til slutt bare måtte legge ned, nemlig Norsk Jernverk.

Torsdag varslet FREYR-sjef Birger Steen at selskapet vil halvere pengebruken i byen, skriver NRK.

Vaklende USA-satsing 

I november 2022 ble det kjent at FEYR planlegger en gigantfabrikk utenfor Atlanta i USA. Bakgrunnen for dette er den grønne skattepakken som ble vedtatt av USAs kongress tidligere det året, som gjør at det amerikanske markedet blir vanskeligere å komme inn på for varer som produseres i Europa.

Samtidig sier Steen at man fortsatt vil utvikle teknologiavdelingen i Mo i Rana.

Kursfallet tyder imidlertid på at investorene og markedet ikke tror på USA-satsingen heller.

– Aksjemarkedet har mistet troen. Signalene selskapet sender om den norske fabrikken, er dystre. I USA går det tregere fram, men de skal nå gjennomføre en generalforsamling og bli et amerikansk selskap ved årsskiftet. Så spørs det om de får subsidier, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordeafondene.

Mange vil spørre seg hvor lenge norske politikere skal beholde «troen» på den grønne batteri-visjonen.

Les også: 

FREYR Battery setter stopp for kjempe­fabrikken i Mo i Rana

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.