Ikke fornøyd med regjeringens budsjett: Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

SVs Kari Elisabeth Kaski mener Ap og Sps budsjett har for svak «klimaprofil». For velgere som fortsatt har sin dømmekraft i behold, er det et godt signal.

Det er særlig forslaget om å skjerme bensin og diesel fra økt CO2-avgift som får SV til å reagere, opplyser NTB ved Andreas Løf, Johan Falnes og Anders R. Christensen.

I budsjettforslaget går Ap og Sp inn for å nulle ut en stor del av avgiftsøkningen for bensin og diesel ved å kutte i veibruksavgiften og trafikkforsikringsavgiften.

– Det innebærer en tydelig svekkelse av klimapolitikken. Det er selvfølgelig ikke noe vi kan være med på, sier Kaski til NTB.

Hun kvantifiserer ikke betydningen norske drivstoffavgifter vil ha for jordens klima, i form av konkrete temperaturendringer. Det er kanskje ikke så rart, fordi alle vet at svaret på det er så nær null det er mulig å komme. Dette handler om ren symbolpolitikk.

Men Kaski varsler uansett tøffe budsjettforhandlinger i Stortinget.

– Vi må ha et budsjett som forsterker klimapolitikken, og som kutter mer utslipp enn det Solberg-regjeringen la opp til, sier hun.

For klimafrelste politikere, journalister, aktivister, prester, kunstnere og andre som har fått det for seg at denne ikke-saken er «vår tids viktigste utfordring», er budsjettet antagelig dårlig nytt. De vil at regjeringen bare øker og atter øker på med nye såkalte klimatiltak. Det blir aldri «nok» for disse gruppene. Jo mer penger som kan kastes bort på dette, jo bedre.

Noen av dem tror faktisk på fullt alvor at de til dels vanvittige dommedagsprofetiene medfører riktighet. Dette til tross for at samtlige slike påstander til nå har vist seg å være skivebom.

Men for minst like mange av de «klimaengasjerte» er ikke dette et spørsmål om å tro eller ikke tro på skremsler. For dem går saken ut på å ivareta egeninteresser knyttet til klimasaken. Det dreier seg om gigantiske pengesummer, om stillinger, innflytelse og prestisje for tusenvis og atter tusenvis av mennesker verden over. Det er et kynisk spill om penger og posisjoner.

SV klager også over at skatten ikke er høy nok. Partiet vil som kjent at det offentlige skal beslaglegge mest mulig av folkets penger, for at så politikerne skal fordele dem på nytt.

Men SV skal uansett ha takk. For det som er bra med slike utspill fra sutrepartiet, er at de fungerer som en veiviser for den betydelige delen av befolkningen som har sin sunne fornuft i behold.

Når SV sier noe om det ene eller det andre i norsk politikk, og ikke minst i klimasaken, så vet man at det motsatte er nokså nær sannheten. Enkelt oppsummert: SV tar som regel feil i det meste. Det er bare å sjekke partiets historie.

Dermed er det faktisk et godt tegn at SV nå hisser seg opp over hvor «dårlig» det nye budsjettet er.

Det er når partier som SV, MDG og Rødt blir fornøyd med et budsjett, at det er grunn til alvorlig bekymring.

Dessverre kan Ap/Sp være avhengig av SVs støtte for å få gjennom budsjettet. Det kan gi rom for utpressing fra SVs side.

Les også:

Klimabedraget

 

Bestill denne spennende, nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Les også denne, mer aktuell enn noensinne:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.