Kari Elisabeth Kaski (SV).  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mange har pekt på Kari Elisabeth Kaski som ny SV-leder etter Audun Lysbakken. Men nå takker hun nei, og partiet kan havne i en lederkrise.

Kari Elisabeth Kaski varsler at hun ikke vil bli SV-leder i denne omgang. – Jeg vet det vil skuffe veldig mange, sier hun, ifølge NTB.

Kaski har vært en av favorittene til å ta over som SV-leder når Audun Lysbakken gir seg. Hun og Kirsti Bergstø er blitt nevnt som de mest aktuelle.

Kaski regnes som av de fleste som den mest samlende og egnede kandidaten av de to. Derfor er det en strek i regningen for mange i partiet at Kaski takker nei:

– Jeg vet dette vil skuffe veldig mange. Og det er en beslutning som gjør meg ulykkelig. Men jeg har kommet fram til at det er det riktige valget for meg i den situasjonen jeg og min familie er i nå. Jeg har i dag informert valgkomiteen om at jeg dessverre ikke kan stille meg til disposisjon til ledelsen i SV denne gang, skriver Kaski på Facebook.

Sosialistisk Ungdoms leder Synnøve Kronen Snyen er blant dem som  uttrykker bekymring over at Kaski trekker seg fra lederkampen:

– Det er et enormt tap for partiet. Hun var ønsket av veldig, veldig mange, sier SU-leder Synnøve Kronen Snyen til Dagbladet.

Kaski viser til at hun er i foreldrepermisjon etter et tøft svangerskap og barsel, noe hun har vært åpen om tidligere.

– Beslutninga har vært veldig vanskelig og tatt tid fordi jeg tar på alvor at så mange i partiet ønsker meg som ny leder. Det er en enorm tillitserklæring, og mange har tilbudt seg å stille opp for meg og partiet. Det er jeg svært takknemlig for, sier Kaski.

Kaski sier at en rolle som partileder krever mye og at det ikke er en beslutning som kan tas lett på.

– Så er et parti er aldri bare én person. Å sørge for en mer omfordelende politikk som kutter i klimautslipp og å bygge SV videre er noe vi må gjøre i fellesskap. Det gleder jeg meg til å ta fatt på når jeg er tilbake fra permisjon 21. februar, skriver Kaski.

Hvem som da blir ny partileder, er uklart. Nevnte Kirsti Bergstø er aktuell, det samme er nestleder Torgeir Knag Fylkesnes. Noen vil peke i retning av Lars Haltbrekken, partiets mest markante og høyrøstede klimaprofil.

Mange vil spørre seg om noen av disse er i stand til å bringe partiet videre oppover på meningsmålingene og i de neste valgene, i 2023 og 2025.

Les mer:

SV-nestleder fikk skatte­smell på 477.000 kroner

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.