Kirsti Bergstø som ny SV-leder utløser ingen entusiasme. Hun er en kjedelig apparatsjik som rir venstresidens kjepphester. men hun er den eneste SV står igjen med etter at favoritten Kari Elisabeth Kaski trakk seg.

Fristen for å melde seg på gikk ut 20. desember.

Hvis Ap har et ledelsesproblem, er ikke et lignende problem mindre for SV. Heller ikke nestleder Torgeir Knag Fylkesnes vil bli ny leder. Begge de to best kvalifiserte trakk seg. Det tegner dårlig for SV og kanskje også regjeringen som trenger deres støtte.

Allerede torsdag skal valgkomiteen ha sitt første møte, og da står bare én kandidat på blokka: Bergstø.

Men mange som ville ha Kaski, er dypt skuffet.

Kaski viser til at hun er i foreldrepermisjon etter et tøft svangerskap og barsel, noe hun har vært åpen om tidligere.

– Beslutninga har vært veldig vanskelig og har tatt tid fordi jeg tar på alvor at så mange i partiet ønsker meg som ny leder. Det er en enorm tillitserklæring, og mange har tilbudt seg å stille opp for meg og partiet. Det er jeg svært takknemlig for, sier Kaski.

Bergstø tilhører en mer tradisjonell venstreside i SV, og det sier sitt at hun og Kaski har vært uenige om Nato, våpen til Ukraina, abort, rusreform og klimapolitikk. Kaski har vist seg mer pragmatisk og markerte seg i flere saker som en kvalifisert spiller.

Alstadheim i Aftenposten mener at SV taper med Bergstø, fordi partiet igjen blir mer ideologisk. Det protesterte redaktør Mari Skuland i Klassekampen på i Politisk kvarter.

Svak ledelse vil komme Rødt til gode, og Bergstø kan føle at hun må markere seg til venstre for ikke å tape terreng.

Bergstø stilte i sin tid et spørsmål i spørretimen til daværende justisminister Per-Willy Amundsen om en artikkel Kent Andersen skrev for Document. Den bygget på uttalelser fra etterretningssjefer som bak lukkede dører hadde informert nasjonalforsamlingen om at Frankrike gikk mot borgerkrig. Bergstø fikk det til å høres ut som om det var Andersen som var ansvarlig for borgerkrigen og lurte på hva Amundsen ville gjøre med dét.

Svaret var: Ingenting.

 

Document opp i Spørretimen

SV kan gå mot lederkrise: Kaski vil ikke bli ny partileder

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.