Det var bilder som dette som viste at situasjonen kom helt ut av kontroll da politiet trakk seg tilbake. Foto: Document.

Statsminister Erna Solberg har ikke sans for tidligere justisminister Per-Willy Amundsens ønske om at politimester i Oslo, Beate Gangås, var mer som sin forgjenger, Willy Haugli.

– Politiets autoritet sto tydelig under Willy Haugli. Jeg skulle ønske Beate Gangås lærte litt av han, utdyper Amundsen overfor TV 2.

Dette hadde ikke statsministeren sans for:

– Jeg vet ikke hvilken verden Per-Willy lever i for tiden når han sier dette, sier Erna Solberg til kanalen.

Solberg synes politiet håndterte situasjonen helt riktig og ser ingen grunn til å kritisere ledelsen, dvs. Gangås.

– De har forsøkt å konfliktdempe og beskytte ytringsfriheten, sier Solberg.

Det Solberg glemmer, er at politiet trakk seg tilbake og overlot sentrum i Oslo til voldsmenn som gikk til angrep på andre mennesker. Det er greit å være defensiv under selve møtet foran Stortinget, men å overlate gata til voldsmenn, fortjener neppe ros.

Statsministeren virker å være opptatt av hvordan omverdenen oppfatter Norge når politiet beskytter en gruppe som Sian.

– Jeg er veldig bekymret for at ytringsfriheten, som vi hegner sterkt om i Norge, kan oppleves annerledes i andre land, eller at det kan oppleves som at vi ikke bryr oss om de holdningene som Sian har. For det gjør vi, sier Solberg til NTB.

Hun har derfor behov for å markere avstand til Sians verdisyn og meninger. Det samme gjorde politidirektør Benedicte Bjørnland under Debatten torsdag.

Er det virkelig slik at omverdenen kan finne på å tro at Sian snakker på vegne av Norge? Eller er det Norges ansikt utad statsministeren er bekymret for? Det tyder på at ytringsfriheten ikke står så sterkt likevel. Solbergs første tanke er hvordan det tar seg ut i utlandet.

Justisminister Monica Mæland har et spark til FrP:

Nåværende justisminister Monica Mæland (H) sier til TV 2 at FrP burde huske at de selv styrte Justisdepartementet i sju år.

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.