Statsminister Erna Solberg og Sian-leder Lars Thorsen etter at han ble banket opp av mobben. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix og skjermdump fra video.

Statsminister Erna Solberg vil ikke fordømme volden mot Sian. På direkte spørsmål fra Document tar hun kun avstand fra volden mot politiet.

I Bergen ble Sian-leder Lars Thorsen banket til blods etter at han kalte Muhammed en «falsk profet», og i Oslo ble Sian-profilen Fanny Bråten angrepet da hun rev i stykker og spyttet på sider fra Koranen.

Men Solberg omtaler utelukkende volden mot politiet.

– Regjeringen har «vært tydelig på at vi tar avstand fra vold politiet har blitt utsatt for», heter det i svaret fra Statsministerens kontor.

Solberg var taus etter angrepene mot Sian og politiet i Bergen og Oslo, men kom endelig på banen forrige mandag. Hun fordømte Sians ytringer, men ikke sa et eneste ord om den voldelige pøbelen som terroriserte både Bergen og Oslo.

Statsministeren var mest opptatt av at Norges vern av ytringsfriheten kunne «bli feiloppfattet som likegyldighet overfor Sians holdninger.»

Kom på banen etter kritikk fra Tyrkia

Kommentaren kom etter at det tyrkiske utenriksdepartementet fordømte Sian for «skjendingen» av koranen under markeringen i Oslo.

– Jeg er veldig bekymret for at ytringsfriheten, som vi hegner sterkt om i Norge, kan oppleves annerledes i andre land, eller at det kan oppleves som at vi ikke bryr oss om de holdningene som Sian har. For det gjør vi, sa Solberg til NTB.

Erna tok «sterkt avstand fra alt det de står for», og syntes «det er vondt å høre på hvordan de omtaler mennesker som bor i dette landet.»

At statsministeren ikke fordømte aggresjonen og volden «minner om en statsminister som skjemmes over våre frihetsverdier. Hun er redd for å tråkke sinte, unge menn på tærne«, kommenterte Helgheim i forrige uke.

– Når statsministeren ikke sier klart og tydelig at vold mot ytringer er forkastelig, så blir jeg bekymret for hvilke interesser eller hensyn som ligger bak, sa stortingsrepresentanten.

Spørsmålet til Solberg

Document sendte følgende spørsmål til Statsministerens kontor:

«Etter to helger med voldelige protester og angrep på ytringsfriheten, står vi foran nok en helg med Sian-markering.

Statsministeren har uttalt seg om Sian (NTB 31. aug). Her var hun «veldig bekymret» for at ytringsfriheten kan «oppleves annerledes i andre land», og av å ta avstand fra Sian. Hun nevner ikke de voldelige motdemonstrasjonene med et ord.

Vårt spørsmål er: Hvorfor tar ikke statsministeren avstand fra vold og angrep mot ytringsfriheten?»

Statssekretær Rune Alstadsæter (H) svarer skriftlig på vegne av statsministeren:

«Regjeringen hegner om ytringsfriheten i Norge, selv om vi ikke liker alle ytringene som blir fremført.  Regjeringen har også vært tydelig på at vi tar avstand fra vold politiet har blitt utsatt for. Vi vil takke politiet for den innsatsen de legger ned for å trygge ytringsfriheten, selv om det er ytringer vi ikke er enig i.»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.