Politiet måtte bruke tåregass for å få kontroll på mobben i Bergen lørdag. Skjermdump fra video.

Norsk venstreside og norske medier har slukt BLM og Antifa med hud og hår. Slaget i Bergen avslørte en manglende vilje til å ta avstand fra politisk vold, sier Per-Willy Amundsen.

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann er rystet over volden og aggresjonen på Festplassen i Bergen i helgen, men om mulig enda mer rystet over den unnskyldende holdningen fra flere politkere på venstresiden – og tausheten fra statsministeren og øvrige partiledere.

Per-Willy Amundsen. Foto: Frp

– Vi har politikere som legitimerer aggresjon mot politiet. Vår autoritet er på et minimum nå, advarte Morten Ørn i bergenspolitiet søndag.

Politiet stod i en nesten umulig situasjon, sa han:

– Det var skapt et sånt sinne mot politiet, som slik mine mannskaper oppfattet det er forsterket av Black Lives Matter-bevegelsen som vi har merket siden den oppstod. Det gjør at vi jobber tyngre.

– Autoriteten til politiet er svekket, og dessverre må vi da noen ganger ty til hardere midler enn vi egentlig ønsker for å få gjennomført oppdraget vårt.

Ørns kommentarer var helt på sin plass, sier Amundsen.

– De opplever jo det samme som politiet opplever i USA, Black Lives Matter (BML) og Antifa løftes ukritisk frem av venstresiden og oslomediene.

– Venstresiden aksepterer bruk av vold i politisk øyemed. Det er ingen vilje til å ta avstand fra det BLM og Antifa driver med, det er en helt nesegrus, naiv fremstilling av situasjonen i USA.

BML og Antifa er venstreradikale organisasjoner som representerer farlige antidemokratiske strømninger, fastslår stortingsrepresentanten.

Amundsen reagerer på det han mener er prinsippløshet i måten hovedstrømsmediene rapporterer på. Han viser til et NRK-intervju med Sian-leder Thorsen, hvor ansvaret for volden han ble utsatt for nærmest legges på ham, med spørsmål som «I hvilken grad bidro du selv til å piske opp stemningen?» og «Du snakket om den falske profeten Muhammed, kan det ha bidratt?»

Han viser også til VG som brukte begrepene «kjemiske våpen» og «gassing» i en av sine titler i helgen.

– Nå går dette over stokk og stein. NRK og VG lager gråtesaker om ungdommer ned i 13-års alder som har deltatt i demonstrasjoner. Hvor er foreldrene? Hvorfor er det ingen som ansvarliggjør foreldrene? Det er så man ikke tror det er  mulig – er foreldrene helt uten ansvar? De bruker barna for alt det er verdt – mot politiet. Det er en helt uakseptabel fremgangsmåte.

Enkelte politikere har tatt avstand fra politiet. – Det er jo helt spinnvilt, sier Amundsen:

– Dette er litt som det vi har sett fra USA med Black Lives Matter-bevegelsen i USA. Politkere som går etter politiet, som bare gjør sin fordømte jobb. Det at de brukte tåregass er jo ikke oppsiktsvekkende, gitt situasjoen. Når man ser videoene ser man jo at politiet er helt nødt til å gripe inn og bruke maktmidler. De kunne jo også ha brukt enda sterker maktmidler.

– Ørn mente det var det minst alvorlige maktmiddelet de kunne bruke i situasjonen.

– Ja, og du ser jo at politiet advarer, de viser at de er forberedt på å bruke tåregass. Og så sier VG at politiet bruker «kjemiske våpen»!

– Dette er en rikspolitisk sak. Jeg forventer at Arbeiderpartiet sentralt har noen meninger om dette, samt at statsministeren står opp for ytringsfriheten – også når det er Sians ytringsfrihet det gjelder.

Per-Willy Amundsen stusser over Erna Solbergs taushet.

– Det er jo litt merkelig, hun er jo flink i andre sammenhenger med å forvare ytringsfriheten, men det kan altså ikke handle om hvorvidt man liker dem som uttaler seg eller ikke. Dette handler altså ikke om Sian og hva Sian måtte mene. Det handler om at ytringsfriheten er ukrenkelig.

– I det minste burde jo lederen av justiskomiteen Lene Vågslid (Ap) ha en mening om dette. Ikke ett ord fra henne, ikke ett ord fra Støre, og ikke et ord fra statsministeren. Er dette bevisst dobbeltkommunikasjon for å slppe å stå for noe?

– Antyder du at de har noen motiver for å holde kjeft?

– Ja. De er i ferd med å kjøpe det samme som mediene: at det er forskjell på hvem som ytrer seg, hvem som skal ha ytringsfrihet. Så lenge man har de «gode» meningene så er alt greit.

– Er enkelte politikere redd for å skyve fra seg visse velgergrupper dersom de går ut og forsvarer retten til å ytre seg på Festplassen i Bergen?

– Det fremstår slik, ja. Det er en nærliggende tanke. Jeg er ganske overbevist om at de hadde vært svært ivrige til å kommentere dersom det ikke var Sian det var snakk om.

– Hvis vi ser for oss at en muslimsk organisasjon holdt en markering og ble angrepet av Sian-folk eller høyreekstreme, på samme måte som i Bergen, kan man da se for seg at det hadde vært taust fra statsministeren og fra Støre?

– Det er komplett utenkelig. Hvis muslimer hadde blitt angrepet av høyreekstreme på den måten, så vet vi at det hadde blitt svært kraftige reaksjoner fra samtlige partiledere. Vi hadde sett samtlige partiledere i samtlige kanaler, inkludert direkteoverførte pressekonferanser, nærmest døgnet rundt!

– Og det er viktig, for man skal ta avstand fra vold, uavhengig av hvem volden rettes mot. Det er det som fremstår som så påfallende, at man ikke er så tydelig når det, som i dette tilfellet, gjelder Sian.

– Man klarer ikke å se prinsipielt på det?

– Nei, og det er det som er faren. Det er det vi ser over hele den vestlige verden nå, dette skjer jo ikke bare i Norge: at venstresiden aksepterer bruk av vold i politisk øyemed. Det er ingen vilje til å ta avstand fra det BLM og Antifa driver med i USA, det er en helt nesegrus, naiv fremstilling av situasjonen i USA, og man oppfatter at BLM og Antifa tilhører «den gode siden». Og vil ikke høre om de forferdlige tingene de faktisk begår.

– Morten Ørn i bergenspolitiet sa at de hadde merket at jobben deres var blitt vanskeligere etter at BLM-bølgen begynte å rulle. Han sa at politiets autoritet var på et lavmål.

– Vi hører nå erfaringen fra dem som har skoene på; det er mindre respekt for politet, det er større aksept for bruk av vold i politisk øyemed. Dette er en farlig utvikling som hele den vestlige sivilisasjonen nå opplever. Det er drevet frem av en radikal venstreside som representerer farlige, antidemokratiske  krefter. Dette må vi snakke åpent og ærlig om, for vi ser konsekvensene av dette i Norge også.

– Vår autoritet er på et lavmål, sa Ørn. Det er en ganske dramatisk uttalelse?

– Det er en veldig dramatisk uttalelse. Den er sviende ærlig, og viser alvoret i situasjonen. Det er viktig at politiet er ærlig nå, og at de ikke prøver å være politisk korrekte og dermed bidra til å hysje ned et problem som er høyst reelt, og som politiet kjenner på hver eneste dag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.