Politiet ba motdemonstrantene om å trekke seg tilbake, men da flere dyttet sperringene flere meter bortover, sprayet politiet tåregass mot dem. Det har fått flere politikere til å reagere. Skjermdump, NRK

Ap og SV refser politiets håndtering av lørdagens uro og sammenstøt i Bergen i forbindelse med en Sian-demonstrasjon. Høyre og Frp tar politiet i forsvar.

Flere politikere har ytret seg om lørdagens sammenstøt, deriblant leder av Ap Bergen, Geir Steinar Dale. Han har kritisert politiets håndtering av situasjonen, skriver Bergensavisen. Også Mikkel Grüner, leder av SVs bystyre i Bergen, refser politiet og mener de overreagerte.

– Mitt inntrykk er at politiet var dårlig forberedt og overreagerte. De brukte midler som var over streken og brukte dem mot feil personer, mot folk som var der for å demonstrere fredelig, sier Grüner, som selv var til stede under demonstrasjonen, til Bergens Tidende.

Motdemonstranter møtte opp ved Sians demonstrasjon lørdag ettermiddag på Festplassen i Bergen. Enkelte dyttet politiets sperringer flere meter inn mot der Sian-medlemmene sto, noe som førte til at politiet brukte tåregass.

Noen av dem hoppet også over sperringene og angrep Sian-leder Lars Thorsen slik at han ble lettere skadd.

– Ekstremt vanskelig for politiet
Peter Frølich, som er justispolitisk talsmann i Høyre, forsvarer politiets håndtering og mener at Bergen-politiet tvert imot kan gå med hevet hode.

– Situasjoner som denne er ekstremt vanskelige for politiet. Slik som situasjonen utspant seg, virker dette både nødvendig og proporsjonalt. Det er veldig lett for politikere å nærmest sitte som sportskommentatorer og kommentere alt som kunne vært gjort bedre, sier Frølich til NTB.

– Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Sian kan dra dit pepperen gror, og det kan også de som tyr til vold mot ytringer gjøre, legger han til.

Mener tåregass er moderat
Også Frps justispolitiske talsperson Per-Willy Amundsen, gir politiet full støtte. Han mener tåregass er en relativt moderat form for maktbruk når demonstrasjoner utvikler seg til å bli voldelige.

– Det er totalt uforsvarlig og prinsippløst av politikere på venstresiden som nå kritiserer politiet for deres arbeid. Lovlige demonstrasjoner skal beskyttes og ytringsfriheten skal ikke undergraves av totalitære politiske krefter, sier Amundsen til NTB.

Evaluering
Mandag morgen skal politiet i et evalueringsmøte med kommunen for å diskutere lørdagens hendelser.

– De som kommer med kritikk, burde ta en titt på videoopptakene fra situasjonen og se at dette var noe vi gjorde etter at sperringene ble brutt, sier driftsenhetsleder Morten Ørn i Bergen-politiet til NTB.

– Alternativet ville vært at vi tok i bruk køller, og politiet ville vært i stort undertall. Da kunne det blitt større skader på både politiet og ungdommene, sier Ørn videre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.