Mann stoppes av politiet under Sians markering på Eidsvolls plass. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sian-profilen Fanny Bråten ble angrepet da hun rev i stykker og spyttet på sider fra koranen, men både politi og motdemonstranter er fornøyd etter markeringen.

I 15-tiden ble de frammøtte fra den antiislamske gruppa Stopp islamiseringen av Norge, Sian, ledet vekk fra Stortingsplassen etter at de hadde pakket sammen og gjort seg ferdig med den såkalte «krenkefesten».

Politiets innsatsleder Torgeir Brenden opplyser til TV 2 at politiet så seg nødt til å avbryte markeringen av fare for liv og helse.

– Det begynte å komme relativt mye kasting av stein, jernstenger og andre farlige gjenstander mot politiet, og også av fare for å eskalere situasjonen ytterligere, valgte vi da å avslutte markeringen nå, sier Brenden til TV 2.

Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt sier at markeringen ble avsluttet til avtalt tid. Han bekrefter at politiet har brukt tåregass i mindre mengder mot enkeltpersoner, og det i 19-tiden er satt 29 motdemonstranter i arresten.

Mindreårige i arresten
– Det er noen mindreårige blant dem, og vi har ikke oversikt over hva de ulike blir anmeldt for, men det er ikke snakk om noen veldig alvorlige forhold, sier Grøttum.

Han kan foreløpig ikke opplyse om det blir gått til pågripelse av noen av de 29 som er innbrakt i arresten.

– Demonstrasjonen ble håndtert veldig bra, sier Grøttum til NTB.

Fornøyd motdemonstrant
Han bekrefter at politiet har bistått i å sikre en kvinne som ble angrepet av motdemonstranter. Ingen politifolk ble skadd i uroen, men det er mindre skader på enkelte av politiets kjøretøy.

Leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, var med på å organisere motdemonstrasjonen mot Sians «krenkefest». Han er fornøyd med hvordan det gikk.

– I det store og hele så synes jeg demonstrasjonen var vellykket. Det var viktig at fagbevegelsen i Oslo stilte opp med 13 fagforeningsfaner. Det var fantastisk å oppleve en stor og bred antirasistisk front mot høyreekstremistene i Sian, sier Mobasheri til NTB.

Han mener det store oppmøtet viser at Sians holdninger ikke er ønsket i Oslo.

– Nå er det viktig at fagbevegelsen, frivillige organisasjoner og andre miljøer samler seg for å diskutere hvordan vi i framtida kan legge til rette for gode og fredelige motmarkeringer. Det er det vi trenger, sier han.

– Nå skal jeg skjende koranen
Litt tidligere hadde flere motdemonstranter brutt sperringene og forsøkt å ta seg fram til Sian-profilen Fanny Bråten. Live-bilder fra stedet viste at Bråten lå på bakken og ble hjulpet opp av ambulansepersonell kort tid etter at hun gikk løs på koranen.

– Følg med nå, nå skal jeg skjende koranen, sa hun før hun begynte å rive ut sider og spytte på dem.

Ifølge Sians taler ble Bråten slått ned av en av motdemonstrantene. Flere motdemonstranter ble lagt i bakken av politiet etter å ha brutt sperringene. Bråten har tidligere vært tiltalt og blitt frikjent for hatytringer.

– Hun har ingen skader, og politiet hadde veldig raskt kontroll der, sier innsatsleder Brenden til Nettavisen.

Sang og musikk
Fram til stuntet med koranen hadde det stort sett gått rolig for seg foran Stortinget.

– Det er litt anspent stemning takket være tungt militarisert politi som er til stede, sa Mobasheri til NTB da markeringen startet.

I 14-tiden meldte Mobasheri at det hadde roet seg blant motdemonstrantene. Det gjorde han samtidig som det lød fra Sian at «dere skal kastes ut av Norge».

– Det var litt kaotisk et øyeblikk, men det har roet seg ned kraftig nå. Nå er det sang og god musikk, sa Mobasheri.

– Må blø for ytringsfriheten
Første taler var Stig Andersen, som ble møtt av trommer, sang og slagord. Motdemonstrantene på plass var langt flere enn de som sto innenfor sperringene som var satt opp rundt Sian-gjengen.

– Her i Oslo kan vi fortsatt bruke ytringsfriheten, men det ser ut som vi er i en sikkerhetssone som minner om Irak. Ytringsfriheten i Norge i 2020 er noe man må jobbe for, betale for og til og med blø for, sa Andersen.

Samtidig lød trommene fra motdemonstrantene takfast. De hadde stilt seg opp i en stor ring rundt Eidsvold plass, men med gjerder og politifolk mellom seg og Sian-grupperingen.

Forrige uke ble det dramatiske scener i Bergen da Sian-leder Lars Thorsen ble angrepet under markeringen de holdt i Bergen sentrum.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

<
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.