OSLO SENTRUM: Rasende pøbel slo, sparket og kastet stoler og sparkesykler på politiets biler etter at Sian-markeringen foran Stortinget var over.

Etter at Sian hadde trukket seg tilbake vendte motdemonstrantene aggresjonen mot politiet, akkurat som i Bergen. Politiet får unngjelde fordi de beskytter ytringsfriheten.

Først prøvde pøbelen å hindre politiet i å kjøre sine pansrede biler ut fra Karl Johans gate i retning Kristan IVs gate. En ung mann klatret opp på en av kjøretøyene, flere andre kastet gjenstander, også stoler fra uteserveringen på Grand Hotel, mot bilene.

Politiet satte på sirener og sprayet flere ganger gass ut fra bildøren, men gjengen fulgte etter. Det ble kastet sparkesykler ut i veien der bilene skulle kjøre.

Dagbladets video viser angrepene: Demonstranter angrep politiet. Også TV 2 har dokumentert angrepene i en serie bilder.

Like etter klokken 15 strømmet minst 40 politifolk med hjelmer og skjold mot Arbeidergata for å hindre mobben å komme inn i gaten. Politiet tok oppstilling skulder ved skulder i krysset Arbeidergata-Lille Grensen. Foran dem stod en gjeng innnvandrergutter og gjorde utfall mot politiet. Etterhvert begynte de å rope taktfast i kor: Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Litt senere trakk politiet seg tilbake mot Kristian IVs gate, pøbelen fulgte etter, og kastet gjenstander på politifolkene mens de forsøkte å entre bilene. Det ble slått på bilene og kastet stoler og sparkesykler mot bilene, sidespeil ble knust.

Da var klokken 15.37, bilene kjørte retning Stortorget, og det så ut til å være over.

NTB bruker Røds Mobasheri som sannhetsvitne. Mobasheri la skylden på politiet for at det ble spent stemning. Uten politiet ville Sian blitt moset.

I 14-tiden meldte Mobasheri at det hadde roet seg blant motdemonstrantene. Det gjorde han samtidig som det lød fra Sian at «dere skal kastes ut av Norge».

– Det var litt kaotisk et øyeblikk, men det har roet seg ned kraftig nå. Nå er det sang og god musikk, sa Mobasheri.

NTB var til stede og filmet i krysset Arbeidergata-Lille Grensen, men lar likevel opplysningen fra Rødt-politikeren stå uimotsagt.

29 innbrakt, flere mindreårige

I alt ble 29 personer innbrakt etter bråk i Oslo sentrum, flere av dem mindreårige.

Innsatsleder i Oslo-politiet Torgeir Brenden sier til VG at personer fortsatte å vake rundt i sentrum, bedrive skadeverk og stanse trafikken etter at demonstrasjonen ble avsluttet. Det var også en person som ble angrepet, forteller innsatslederen.

Politiet tok kontroll på en del personer ved Stortorget etter ordensforstyrrelser, og at noen ble tatt kontroll på ved Jernbanetorget. Politiet har foreløpig ikke fått meldinger om personskader.

Klokken 17 var  det fortsatt mange personer i sentrum, men ingen meldinger om ordensforstyrrelser, ifølge Brenden.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

<
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.