Kasting av gjenstander mot Sian.  Foto: Stillbilde fra video. 

Sian-leder Lars Thorsen satte fyr på Koranen i Sandefjord lørdag. Politiet brukte tåregass mot angripere, flere ble pågrepet og politiet avbrøt etter hvert markeringen.

NTB-Anders R. Christensen rapporterer fra den etter hvert nokså dramatiske situasjonen omkring Sian-markeringen:

– Av hensyn til sikkerheten til de involverte, så politiet det som nødvendig å avslutte markeringen som Sian hadde. Det handler også om hensynet til uteliv og næringsliv i Sandefjord, sier stasjonssjef Siw Thokle ved Sandefjord politistasjon til NTB i 16.30-tiden lørdag.

Kort tid tidligere hadde Sian-leder Lars Thorsen satt fyr på Koranen under markeringen på Torvet i Sandefjord, som startet klokken 15. Thorsen hadde på forhånd varslet at han ville gjøre dette.

Thokle sier at én angriper under koranbrenningen kom seg over gjerdet som var satt opp rundt Sian-medlemmene. Personen ble umiddelbart pågrepet av politiet.

Politibil ramponert

Som under Paludan-opptøyene  i Sverige ble også dette en temmelig opphetet affære. De såkalte motdemonstrantene opptrådte svært voldelig. Sians egne videobilder fra markeringen viser at motdemonstranter kastet steiner, egg og glassflasker mot Sian-medlemmene.

NTB opplyste først at «Sians egne videobilder viste» at det ble kastet stein.

Senere oppdaterte NTB dette med å presisere at «Den islamfiendtlige organisasjonen Sians egne videobilder viste», slik at det ikke skulle være tvil om hvem NTB sympatiserer med i saken.

Thokle bekrefter at det ble kastet gjenstander, og sier at flere andre personer også er pågrepet, men at hun foreløpig ikke har oversikt over hvor mange.

– I tillegg er det flere motdemonstranter som er bortvist fra sentrum, sier hun.

Politiet brukte også tåregass mot motdemonstranter som gikk til angrep på gjerdene. Også politibiler ble mål for mobben:

Bilder NRK har publisert, viser at en av politiets biler i Sandefjord er ramponert.

Politistasjonssjefen mener at politiet har vært godt forberedt på markeringen.

– Vi har planlagt for dette lenge, og har hatt et ønske om at markeringen og motdemonstrasjonene skulle gjennomføres på en fredelig måte. Når det ikke skjer, og motdemonstranter ikke etterkommer pålegg, angriper gjerdene og situasjonen eskalerer, er det en samlet vurdering som gjør at vi velger å avslutte markeringen, sier Thokle.

– Men har dere vært godt nok forberedt når dere må avslutte en lovlig markering av sikkerhetshensyn? spør NTB. 

– Det er ingen ønskesituasjon å måtte gjøre dette. Ytringsfriheten står sterkt i Norge, og det er politiets oppgave å verne om den.

Den oppgaven mislyktes altså politiet i å løse, enda man, som NTB påpeker, hadde forberedt seg i lang tid.

Mange vil stille spørsmål ved politiets vilje til å opprettholde loven i slike sammenhenger, samtidig som politiledernes kompetanse til å håndtere bråk og opptøyer naturlig kommer i fokus.

Les også: 

Paludan: – Helt umulig å stoppe meg

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.