Leder Lars Thorsen i Stopp islamiseringen i Norge (Sian)  på stand på Mortensrud, tilgriset av egg. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Lørdag inviterer Sian til demonstrasjon på Eidsvolls plass foran Stortinget.

Stemningen er spent, spesielt etter at leder av Sian, Lars Thorsen, ble slått ned og sparket i hodet av motdemonstranter i Bergen forrige helg. Flere medier har kontaktet politiet for å spørre om beredskapen i forkant av den planlagte demonstrasjonen, inkludert Document:

– Oslo politidistrikt har lang erfaring med å forberede demonstrasjoner. Det meste av arbeidet gjøres på forhånd med dialog og forebyggende arbeid. Ved siden av benytter vi etterretning og vi forsøker å kartlegge omfanget av deltakere og grupperinger som ønsker være med på en markering. Dette er grunnlaget for hvordan et oppdrag ressurssettes. Vi har også en beredskap, slik at vi kan håndtere eventuelle uforutsette hendelser, skriver stabssjef Harald Nilssen til Document i en e-post.

– Det er kjent at det kan bli hett mellom Sian og deres motdemonstranter. Hvordan skal politiet forhindre nye voldsepisoder? Er politiet klar for å bruke maktmidler om nødvendig, tross kritikken som har kommet i etterkant av forrige helg?

– Politiet skal ivareta ro, orden og sikkerhet, samtidig som de skal sikre at ytringsfriheten ivaretas. Hensynet til helse og sikkerhet trumfer ytringsfriheten, svarer Nilssen og legger til:

– Politiet vil alltid benytte de lempeligste midler ut i fra situasjonen. Under en demonstrasjon har vi tilgang på ulike virkemidler. Det er strenge regler for når for eksempel tåregass kan brukes. Dette virkemidlet ligger høyt på maktpyramiden, og politiet vil bare bruke dette når det ikke finnes noen mindre inngripende måter å ivareta sikkerheten på. Bruk av tåregass er upresist og noe politiet bare bruker når demonstranter ikke følger politiets pålegg og dersom det er fare for helse og sikkerhet. Å kaste stein, egg og tomater eller ødelegge gjerder er ikke ytringer, men skadeverk som kan straffeforfølges.

Stiller skarpt

Sian har tidligere fått demonstrasjoner stanset på grunn av motdemonstrantenes ulovlige handlinger. På Furuset tidligere i sommer ble en demonstrasjon avbrutt på grunn av opptøyer og kasting av gjenstander mot Sian.

Til Nettavisen sier politiadvokat Kai Spurkland at politiet vil møte i godt antall, og at de er utrustet til å håndtere eventuelle uroligheter. Både uniformerte og sivile politifolk vil være tilstede, mens de i bakhånd har «skarpe ressurser» tilgjengelig dersom det skulle være nødvendig.

– Vi oppfordrer de som kommer på demonstrasjoner til å benytte ytringsfriheten og ikke benytte ulovlige virkemidler. Da kan de du demonstrerer mot få større oppmerksomhet eller sympati. De som benytter ulovlige virkemidler må regne med å bli pågrepet, eller straffeforfulgt i etterkant, sier Nilssen til Document avslutningsvis.

Les også:

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.