Venstreradikale demonstranter kastet egg, tomater, flasker og bokser på Lars Thorsen under demonstrasjon på Mortenserud. Nå har flere av dem fått saftige bøter. Foto: Terje pedersen / NTB scanpix

Politiet kom på døra til flere av motdemonstrantene etter Sian-demonstrasjon i Oslo. De fikk valget: 12.000 kroner i bot eller 22 dager i fengsel.

Sian (Stopp islamiseringen av Norge) sin markering på Mortensrud for to uker siden ble avbrutt av politiet etter et bombardement mot leder Lars Thorsen og de andre deltakerne. De ble bombardert av egg og tomater, men også blant annet en kasserolle, bokser og plastflasker.

Venstreradikale «antirasister» hadde møtt opp for å sabotere den lovlige markeringen, dels med kastevåpen, dels med konstant roping for å overdøve Sians budskap.

Til tross for politiets innsats på stedet og at Thorsen brukte en koran som skjold mot prosjektilene, ble han truffet av flere egg. Thorsen og meddemonstantene måtte til slutt føres i sikkerhet av politiet.

Sian-leder Lars Thorsen ble truffet av flere egg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå har motdemonstrasjonen fått et etterspill, skriver Dagbladet. Politiet skal torsdag kveld ha troppet opp på døra for å overlevere forelegg til flere av demonstrantene som er identifisert for å ha kastet ting.

Bøtene er på 12.000 kroner.

– Politiet går mot oss

En 21-åring Dagbladet har snakket med forteller at to uniformerte politifolk kom på døra hjemme hos ham og familien og overleverte forelegget. Han fikk fem dager på seg til å vedta boten – dersom den ikke betales, venter 22 dager i fengsel.

21-åringen, som nektet å vedta forelegget, forteller at han kjenner flere andre som har fått bot.

Noen av motdemonstrantene på Mortensrud. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mortensrud-mannen reagerer sterkt på at politiet oppsøkte ham hjemme for å forkynne forelegget. Han sier dette om politiet på Mortensrud:

– De går mot oss i stedet for å hjelpe oss, sier han.

Politiet: – Ikke greit å tulle med ytringsfriheten

Oslo politidistrikt bekrefter at man har skrevet ut flere forelegg på 12.000 kroner.

Politiet ønsker å vise at å kaste ting under demonstrasjoner vil koste dyrt.

– Budskapet er at det ikke er greit å tulle med ytringsfriheten. Bryter du lover og regler og de demokratiske prinsippene, vil du få reaksjon fra politiet, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt.

Ifølge Dagbladet er det stor skepsis til politiet i «enkelte miljøer på Mortensrud», og avisen skriver at ble oppfattet som en provokasjon at Sian-leder Thorsen fikk lov til å snakke der.

Støtter politiet

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf støtter politiets reaksjon.

– Det er flere forhold her: 1) Her er det avholdt en lovlig demonstrasjon. Mange misliker ytringene sterkt, men politiet skal beskytte retten til å demonstrere. 2) Motdemonstrantene har like stor rett til å demonstrere. Men å bruke virkemidler som å kaste ting på andre er rett og slett ikke en lovlig ytringsmåte. 3) Å bruke egen ytringsfrihet på en ulovlig måte gjør det vanskeligere for andre å framføre lovlige ytringer, sier Kierulf til Dagbladet.

Kierulf, som er jurist og spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter, påpeker at Sian holdt seg innenfor, i motsetning til motdemonstrantene:

– Da har politiet rett og plikt til å påtale overtredelsene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.