Politiet brukte tåregass mot flere personer som gikk løs på gjerdene under en Sian-markering i Sandefjord den 23. april 2022. Foto: Geir Eriksen / NTB.

Motdemonstranter gikk til angrep på politiet og Sian under sistnevntes markering i Sandefjord lørdag. I alt ble fire personer innbrakt og to pågrepet.

– Forholdene for dem som ble innbrakt og pågrepet, omhandler at de ikke har etterkommet pålegg, nektet å oppgi ID, vold mot politiet og skadeverk. I tillegg til disse ble en rekke personer bortvist fra Sandefjord sentrum, sier stasjonssjef Siw Thokle ved Sandefjord politistasjon til NTB søndag ettermiddag.

Det var klokken 15 lørdag at den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) startet en markering på Torvet i Sandefjord.

Mellom 300 og 400 motdemonstranter møtte også opp, og de ble holdt unna Sian-medlemmene av politiet, som hadde satt opp gjerder. Under markeringen kastet motdemonstranter store mengder stein, egg, glassflasker og andre ting mot Sian-medlemmene. Politiet valgte å bruke tåregass mot flere motdemonstranter som gikk løs på gjerdene.

Sian-leder Lars Thorsen satte også fyr på Koranen, før markeringen ble avsluttet av politiet i 16.15-tiden. Etter planen skulle markeringen ha pågått til klokken 17.

Under koranbrenningen kom én motdemonstrant seg over gjerdet som var satt opp rundt Sian-medlemmene. Personen ble umiddelbart pågrepet av politiet.

Alle sluppet løs
Siw Thokle sier søndag ettermiddag at alle som ble innbrakt og pågrepet av politiet under markeringen, er løslatt. Ved innbringelser kan politiet holde personer i inntil fire timer.

– Vi skal nå, med utgangspunkt i bilder og film fra demonstrasjonen, opprette straffesaker mot personene som kastet stein, ikke har etterkommet pålegg eller har utført skadeverk, sier Thokle.

To politibiler ble også ramponert av sinte motdemonstranter, men det ble ikke meldt om noen personskader under markeringen.

– Det er ingen tvil om at det ble kastet masse stein og andre gjenstander, og det var grunnen til at vi måtte avbryte markeringen tidligere enn planlagt, sier Thokle.

– Ikke dette ytringsfrihet handler om
Mange motdemonstranter ble på Torvet lenge etter at markeringen var ferdig. Ifølge stasjonssjefen tok det mellom to og tre timer før de siste motdemonstrantene etterkom politiets pålegg om å forlate stedet.

– Vi ønsket en fredelig demonstrasjon. Dette med ytringsfrihet handler ikke om å utøve vold mot politiet og å kaste stein på dem du er uenig med. Det er klart at slike ting vil bli straffeforfulgt, sier Thokle.

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.