Politiet pågriper en person under Sian-markeringen på Festplassen i Bergen lørdag. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix

Ifølge VG brukte bergenspolitiet kjemiske våpen i Bergen lørdag. Ja, de «gasset» motdemonstrantene, ifølge avisen.

Befinner vi oss i Norge i 2020? Eller i Tyskland i 1943?

Hva mener VG selv? Nei, det holder ikke å dekke seg bak hva et intervjuobjekt sier. 21-årige Lene Martinsen burde bli beskyttet mot seg selv.

I pressens Vær Varsom-plakat punkt 3.9 heter det at man skal vise «særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.»

Skjermdump, VG.

Når et intervjuobjekt anklager politiet for å bruke «kjemiske våpen» og «gassing», burde det ringe en bjelle, eller hva, ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro?

 – Det var for det meste mindreårige bak gjerdet. De var helt klart under 16 år, sier student Lene Martinsen (21).

Hun hadde møtt opp for å demonstrere mot den omstridte, islamfiendtlige gruppen SIANs markering på Festplassen i Bergen lørdag. Politiet hadde fra før satt opp barrierer for å unngå sammenstøt mellom grupperingene.

Da SIAN-leder Lars Thorsen plutselig ble angrepet, brøt fullt kaos løs. Mange av motdemonstrantene reagerte negativt da de så politiet legge angriperne i bakken, forteller hun. Så tok politiet på seg gassmasker.

– Jeg ropte: «Ikke bruk kjemiske våpen mot barn». Så kom politiet og gasset oss. Jeg ble gasset, sier Martinsen.

La oss først slå fast fakta, siden VG ikke gidder å gjøre det: Sian hadde tillatelse til å demonstrere på Festplassen i Bergen lørdag. Motdemonstrantene var henvist til Tårnplassen, flere hundre meter unna. De hadde ingen tillatelse til å demonstrere på Festplassen.

Motdemonstrantene ga ikke bare blaffen i det, de gikk til voldelig angrep på Sians lovlige demonstrasjon.

Da eskalerte situasjonen. Men hvem har ansvaret for at «barn» er til stede på en ulovlig demonstrasjon? Hvorfor stiller ikke VG det spørsmålet?

Martinsen slipper å svare, men er til gjengjeld «veldig opprørt»:

– Jeg ble veldig opprørt på vegne av barna. Det sto veldig unge jenter ved siden av meg. Siden jeg er 21, følte jeg at jeg måtte beskytte barna, sier hun.

Sian avsluttet markeringen, og politiet trakk seg vekk. Flere «sinte ungdommer» (VGs formulering) gikk til politihuset etterpå. Martinsen ble med «i bakgrunnen», skriver VG.

– Jeg tror vi bare var et par voksne. Da vi kom dit, kom politiet veldig kjapt løpende ut med det samme utstyret. De hadde tåregass og gikk mot oss, sier hun og fortsetter:

– Jeg sto under paraplyen min og tok den foran for å beskytte en 13 år gammel jente og meg.

Martinsen ropte «ikke spray kjemiske våpen mot barn» igjen.

VG beskriver noe som til forveksling høres ut som en barnehage på utflukt i Nygårdsparken. Der ankommer noen svært aggressive SS-offiserer og sprøyter kjemiske stridsmidler mot sivilbefolkningen. Hjelp! Hvor er Genèvekonvensjonen? Hvor er FN? Menneskerettighetene..?

Har det overhodet streifet VG-reporter Hilda Nyfløt at det hun beskriver, er en ulovlig motdemonstrasjon som endte med vold og blodsutgytelse? At politiet deretter trakk seg tilbake til politistasjonen, men ble forfulgt av Martinsens voldelige, aggressive meddemonstranter? Jaja, selv ble hun jo bare med «i bakgrunnen».

Martinsen er provosert over at politiet hevder de hadde en «passiv fremgangsmåte».

– Å takle meg og bruke tåregass er ikke å være «rolig» og «balansert». Jeg kan forstå at 16- og 17-åringer kan virke truende, men ikke 13 år gamle jenter, sier hun.

– Det verste er at norske ungdommer får et sånt møte med politiet, som egentlig skulle være der for å beskytte dem, sier student Vetle Mikkelsen (24).

Oi da, enda en person VG og reporter Hilda Nyfløt burde ha beskyttet mot seg selv.

Mikkelsen og kjæresten var også på SIAN-markeringen for å demonstrere, skriver Nyfløt. Som ikke stiller ham følgende spørsmål:

– Hva gjorde du på Festplassen? Var det gitt tillatelse til motdemonstrasjon der? Hva mener du om volden dine meddemonstranter utøvde da de slo Lars Thorsen til blods?

Nyfløt spør ikke om det. Hun er tilfreds med å agere mikrofonstativ for Mikkelsen.

De prøvde å overdøve budskapet til SIAN, forteller han. Det ble hamret på stekepanner og ropt «ingen rasister i vår gate». Og enda mer krigsretorikk:

– Politiet satte inn tungt skyts, sier Mikkelsen: – Unge helt nede i 13–14 årsalderen ble tåregasset og lagt i bakken. Folk ble tåregasset mens de forsøkte å hjelpe andre som var tåregasset.

Hva sier dere, Gard Steiro og Hilda Nyfløt; er dette rimelige spørsmål:

Hva gjorde 13-14-åringer på en ulovlig demonstrasjon? Burde de voksne som var til stede, eksempelvis Mikkelsen, tatt ansvar og forsøkt å fjerne de mindreårige fra en potensielt farlig situasjon?

Mikkelsen sier det er «lite som er passivt med å gasse ungdommer», men han har ikke ett eneste kritisk ord om den aggressive gjengen han selv var en del av. Hvordan mener han politiet skulle ha taklet dem? Med kjærlighet, boller og brus?

– De gikk fra null til hundre på kort tid. Tåregass som virkemiddel burde de helst unngå. Det er merkelig, fordi de virket godt bemannet, og hele situasjonen som oppsto kunne vært unngått om de hadde plassert folkene sine ut på en annen måte, sier han.

Godt bemannet? På videoen av overfallet på Thorsen ser vi tre – 3 – politifolk mot en stor flokk angripere. Har Nyfløt overhodet sett videoen?

Politiet: – Helt nødvendig maktbruk

Politiet brukte CS-gass, en type tåregass, da politisperringene på Festplassen ble stormet, ifølge politiets operasjonsleder Tatjana Knappen. Hun forteller at demonstrantene kastet stein og egg.

– Politiet valgte å ha en særdeles tilbaketrukket og passiv tilnærming til dette. Da politiet valgte å ta i bruk maktmidler, var det helt nødvendig, sier hun til VG.

Operasjonslederen ønsker ikke å gå i detalj om politiets metodikk og strategi.

VGs Hilda Nyfløt har snakket med en 25 år gammel kvinnelig student som forteller at hun sto bak da politiet begynte å bruke tåregass mot demonstrantene.

– Jeg gikk frem med en flaske vann. Det satt to 14 år gamle jenter på bakken og gråt. Jeg begynte å helle vann på øynene deres da alle plutselig begynte å løpe. Politiet gjorde seg klare til å bruke mer tåregass, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

– Gråtende barn ble igjen gasset av politiet, som egentlig skal beskytte dem, sier hun og anslår at de var rundt 10 meter fra gjerdet.

Hun tok tak i jentene og de løp vekk sammen.

– Politiet hadde vært i kontakt med mange av ungdomsorganisasjonene i Bergen før markeringen i dag, og har sagt at de skulle passe på dem. Så mange føler seg veldig tråkket på nå, sier hun.

– Jeg ble sint. Politiet gasset spesifikt barn. Det ble ropt mange ganger at de var mindreårige. Det var grusomt, sier hun.

«Politiet gasset spesifikt barn». Politiet gikk altså bevisst etter «å gasse» barn. Tror VG på dette selv?

Politiet har opplyst at det ble kastet stein fra motdemonstrantene, skriver Nyfløt. Sian-leder Lars Thorsen sa at han begynte å blø fra hodet etter å ha blitt truffet av en stein.

«Det er kvinnen ikke enig i», skriver Nyfløt:

– Jeg sto der hele tiden og det ble ikke kastet med stein. Det er ikke stein på Festplassen. Det var ungdom som kastet egg etter at tåregassen kom, men ikke før, sier hun og beskriver stemningen som «ganske rolig» før opptøyene inntraff.

Hva skal man si? Det er umulig å kaste stein på Festplassen fordi det ikke finnes stein der ..? Hvor naiv er det mulig å være, VG?

Men VG er ikke fornøyd. For dem som ennå måtte være i tvil om hva de skal mene om Sian, motdemonstrasjonen og bergenspolitiet, har mikrofonstativet Nyfløt og Vetle Mikkelsen en sluttappell: Mikkelsen forteller at SIAN snakket om «hvor forferdelige og motbydelige muslimer er».

– De vil forby islam i Norge, det innebærer i praksis etnisk rensing. Jeg er personlig imot vold som virkemiddel, men jeg skjønner at ungdommene ble sinte, sier Mikkelsen.

Etnisk rensing, altså. Da må jo vold være greit, eller hva, VG?

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.