Sian-leder Lars Thorsen geleides bort fra podiet. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix

Mange reagerer på den voldelige motdemonstrasjonen i Bergen, og tror Sian vil få økt sympati. Bare tilfeldigheter avgjør om en av de unge aktivistene ender opp som drapsmann. Eller selv blir drept. Å ty til vold er aldri en spøk.

På Lars Thorsens Facebook-side kan alle se hva som skjedde, i en video på rundt 40 minutter. Da Thorsen fornærmet profeten, startet stormløpet. Andre medier har meldt det samme:

– Flere og flere folk kom for å demonstrere mot SIAN. De ble skikkelig «trigget» da taleren sa at Mohammed var en falsk profet. Da stormet de ham, og han ble slått ned og begynte å blø fra fjeset, forteller et øyenvitne på stedet til VG.

Her kan vi skyte inn at det jo selvsagt er slik at for alle andre enn muslimene, så er ikke Muhammed en ekte profet, i  betydningen at han formidler et sant budskap fra gud. Andre religioner har, som vi vet, sine egne profeter, vismenn, frelsere og religionsstiftere. Det må vi jo bare leve med.

Shakeel Rehman, leder av Senter for sekulær integrering, har tidligere reagert på voldsomme motdemonstrasjoner da Sian holdt en lovlig markering i bydelen i Oslo der han bor, på Furuset. Vi har omtalt hans sterke engasjement tidligere.

Han mente anti-rasister omgjorde en fredelig bydel til en krigssone.

I dag er Rehman opprørt igjen:

Det disse inkompetente og uansvarlige antirasistene i Oslo mot Rasisme, Rødt Oslo, Radikal Portal, Alna mot Rasisme osv ikke skjønner er at de skaper et monster med unge sinte menn ved å akspetere eller benekte utført vold, ( I tilfellet med Bergen idag kan de ikke benekte), og det monsteret vil deretter snu seg mot dem.

Mot alle liberale, feminister, antirasister, sekulære osv. Dette er så dumt det kan bli å ikke forsvare demokratisk rett til å si sin mening,- uansett hvor uenig vi er med de som har en annen mening. Og dette vil også radikalisere høyreradikale. Veldig dumt! Nettopp derfor har jeg gjentatt en antivoldelig holdning den siste tiden.

Men mange har engasjert seg i dag. Sosiolog og skribent Kjetil Rolness skriver på sin Facebook-vegg:

Nyttige idioter fortsetter å arbeide målrettet og fysisk for å gi SIAN maksimal medieoppmerksomhet og gjøre lederen til martyr. Kanskje andre og mer fornuftige antirasister burde si tydeligere fra at det skader saken å skade andre?

Linda Noor, leder i den omstridte tenketanken Minotenk,  holdt en mer åpen tone, og ville ha innspill:

Hvordan kan vi forhindre at motdemonstrasjoner mot SIAN blir fysisk voldelige? Kan vi ASAP begynne å legge noen veldig gode planer for det?

Bente Jørgensen, en aktiv samfunnsdebattant på sosiale medier, skrev:

Dessverre tror jeg at SIAN ikke gagner saken. De er FOR provoserende. Vi er mange som er svært skeptiske til islam, og ønsker at våre politikere, samt media generelt vil debattere utfordringene med islam på et høyere nivå. Dessverre skjer ikke dette. Uansett – vi har ytringsfrihet og det betyr at SIAN, så lenge de opptrer fredelig, har full rett til å demonstrere – akkurat som alle andre.

Espen Goffeng, skribent, palestinavenn og bekymret sosialdemokrat, skrev på sin vegg:

Det er så mange lag med tull her at det er vanskelig å vite hvor man skal slutte å grave. SIAN er nå sin egen versjon av hatefullt idioti. Det er vel egentlig alle enige om, og det burde egentlig være unødvendig å måtte påpeke. Å slå ned sjefsidioten er også idiotisk, og det er ganske utrolig at så mange ikke ser ut til å forstå hvor kontraproduktivt sånt er.

At 12-15 andre idioter så bryter barrierer og sloss med politiet, det er adskillig verre. Når folk ved gjerdet heier på det, så er vi på enda et nivå. Men der det virkelig begynner å se ille ut, er dog ved dette (fra teksten i BT):

«Etter at Sian-folkene var dratt, snudde raseriet seg mot politiet. Flere kastet gjenstander på politifolk.

 – Full jubel når politiet trekker seg tilbake, rapporterer BTs reporter.

Litt etter samlet en stor folkemengde seg rundt en politibil. Politiet advarte om at de kunne komme til å bruke gass. Det ble også kastet egg mot politibilen. Da politiet trakk seg vekk fra Festplassen ble de nærmest jaget bort. Mange personer, også barn, løp etter politibilene.»Da er det ikke 10 tullinger lenger, men politisk vold på gruppenivå.

Å se i etterkant at folk beskriver dette som noe politiet bare kan takke seg selv for, og at slike statuser får likes av drevne politikere, det er den foreløpige bunnen for min del. Utover det er det jo bare å gratulere SIANs markedsavdeling nok en gang.

Carl I. Hagen meldte på Facebook:

Venstreekstremister bruker vold mot meningsmotstandere. SIANs fredlige markering med apell i Bergen ble altså av pøbel sikkert fra venstresiden ødelagt og politiets naive holdning ble på nytt avslørt! SIAN har selvsagt som alle andre rett til med fredelig agitasjon å sloss for sine synspunkter. Det er nettopp for de som mener noe helt annet enn det politiske korrekte at vi har ytringsfrihet. Håper Jonas, Trygve, Audun og Bjørnar fordømmer de som bruker vold og ikke respekterer ytringsfriheten! At FrPere fordømmer motdemonstranter til SIAN tar jeg som en selvfølge!

Per-Willy Amundsen i Frp har også kommentert hendelsen:

Avskyelig å se islamister og/eller venstreradikale utøve vold mot meningsmotstandere på norsk jord. Man kan mene hva man vil om SIAN, men dette er et anslag mot ytringsfriheten. Like avskyelig å se de samme intolerante demonstrantene rette sin aggresjon mot politiet. Dette er ikke akseptabelt i et demokrati.

Statsviter og forfatter Sylo Taraku (Ap) i den sosialdemokratiske tankesmien Agenda skrev på sin vegg:

Politisk motivert vold er totalt uakseptabelt i et demokrati som Norge. Alle kan si at de kjemper for en «god sak», men det rettferdiggjør ikke ekstreme handlinger. Tenk hvis SIAN-medlemmer gikk til fysiske angrep mot enkelte muslimske ledere og forsvarte det med at «de har jo så avskyelige holdninger.» Vi har et ansvar for å fordømme alle former for vold og ekstremisme uansett hvor enige vi ellers måtte være med voldsutøvere i sak. Å svare på ekstreme ord med ekstreme handlinger er ikke veien å gå.

Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (AP), skrev dette på FB i kveld:

I dag har noen få tilreisende fra SIAN igjen spredt sin rasisme og sitt hat i Bergen. Verken de, hatytringer eller rasisme er velkomne i Bergen. Noe av det vakreste med byen vår er folkene som bor her; rausheten, det inkluderende sinnelaget og blikket vendt utover mot havet og verden – ikke innover og bakover. Derfor gjør det så vondt å måtte høre på ekstremister som SIAN, og vi er en samlet by som stiller opp for bergensere med muslimsk tro.

Selv om SIAN ikke er velkomne i Bergen har de rett til å ytre seg og demonstrere, og det er ikke noe Bergen kommune kan si ja eller nei til. Det er kun politiet som kan stoppe en demonstrasjon eller markering av sikkerhetshensyn, og det er derfor også motdemonstrasjonen ble lagt til Tårnplass – fordi politet ba om det. I dag har vi sett enkelte bruke vold mot SIAN-lederen.

Det er ikke bare totalt uakseptabelt å bruke vold, det bidrar også til at de som sprer hat og ønsker konfrontasjon fikk akkurat det de ønsker seg. Det hjelper ikke alle oss som ønsker en åpen, inkluderende og tolerant by.

Jeg var ikke til stede i ettermiddag, men mange har i ettertid kritisert politiet for maktbruken og i særdeleshet bruk av tåregass. Det har ikke jeg grunnlag for å konkludere på i kveld, men dette vil bli tema på evalueringsmøtet knyttet til håndteringen som jeg har bedt om med politiet mandag morgen.

Ofte tenker vi etter en mye omtalt hendelse at dette blir et vendepunkt. Men så går livet videre i samme dur.

Det blir spennende å følge med de neste dagene om volden på Festplassen i Bergen vil føre til politiske konklusjoner. Det kanskje mest sannsynlige konsekvensen, er at venstresiden bytter taktikk og lar Sian holde på med sin grunnlovsfestede rett til å ytre seg. Og at muslimske foreldre passer bedre på sine unge gutter, som bare bidrar til islams omdømmeproblem når de skal ut i verden å beskytte sin religions omdømme.

 

Boka som gir innsikt i hvordan og hvorfor vi er der vi er i Det nye Norge, og hva som kreves for å snu utviklingen:

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.