Et stort antall motdemonstranter angrep politiet i Oslo lørdag. Skjermdump fra video.

Motdemonstrasjonen utenfor Stortinget endte med vold, hærverk og arrestasjoner. LO-veteran Rolf Utgård varsler oppvask innad i fagbevegelsen, mens Rødt er fornøyd med demonstrasjonen, skriver Klassekampen.

Lørdag arrangerte Stopp islamiseringen av Norge (Sian) en «krenkefest» utenfor Stortinget i Oslo. Krenkefesten gikk blant annet ut på å rive boksider ut av Koranen og spytte på dem.

Volden og hærverket har ført til hissig debatt innad i venstresida:

– Det var sjokkerende. Jeg hadde jo ventet en del aggressivitet og forsøk på hærverk og vold, men jeg syns det ble ganske mye, sier fagforenings- og Rødt-veteranen Rolf Utgård.

Utgård reagerer blant annet på at demonstrasjonen ble organisert uten egne vakter. Han stilte på eget initiativ opp som vakt, sammen med andre seniorer, som Lars Gule og Rødt-politiker Erling Folkvord.

Utgård er forferdet over arrangørenes aksept av voldsbruk:

– Det som sjokkerte meg mest, er at de som sto bak demoen ikke synes at bråket var problematisk. Det var ille å se, og dette er ikke en måte vi kan drive antirasistisk arbeid framover, sier Utgård.

Han sier at han vil ta opp saken med LO i Oslo, etter at en rekke fagforeninger stilte i demonstrasjonen med faner.

– Det kommer til å bli etterspill her. Jeg regner med at det blir en ganske stor diskusjon og oppvask, sier Utgård, som ellers mener at politiet hold en «defensiv og tilbakeholden linje».

– Politiet kunne når som helst ha stengt av en gatestubb og arrestert alle sammen. De valgte å trekke seg tilbake, sier Utgård.

Klassekampen opplyser også at leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, sier at demonstrasjonen «i hovedsak var vellykket».

Politiet arresterte 29 av motdemonstrantene. Noen av dem er mindreårige.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.