Demonstrasjonen mot Sian utenfor Stortinget lørdag tok en voldelig retning da aktivister lykkes å komme inn på Sian-folkene. Anna Bråten ble slått ned og måtte hentes i ambulanse.

Documents utsendte meldte om en stadig mer hissig stemning. På et tidspunkt tok politiet på seg hjelmene. Det begynte å regne gjenstander. En politimann tar munkurven av sin schäferhund.

Like etterpå ble Anna Bråten slått ned.

Demonstrasjonen forløp til å begynne med rolig. Men som første taler Stig Andersen bemerket: Dette ser mer ut som Irak enn Norge:

– Her i Oslo kan vi fortsatt bruke ytringsfriheten, men det ser ut som vi er i en sikkerhetssone som minner om Irak. Ytringsfriheten i Norge i 2020 er noe man må jobbe for, betale for og til og med blø for, sa Andersen.

– Krenkelse er en destruktiv idé som går på at jeg må tie hvis du ikke liker det du hører. Krenkelse er en forutsetning for ytringsfrihet, som er demokratiets grunnstein, sa Lars Thorsen foran Stortinget.

Da Thorsen tok ordet steg temperaturen hos motdemonstrantene, og det ble blant annet revet i gjerdene som skilte de to partene. Vakter blant demonstrantene grep imidlertid raskt inn.

Politiet grep også tidlig inn mot motdemonstrantene som gikk løs på gjerdene. (NTB)

Det var da Bråten tok frem en koran og rev ut sider hun spytteet på at det kokte over for motdemonstrantene.

Flere motdemonstranter brøt sperringene og forsøkte å ta seg fram til Sian-profilen. Live-bilder fra stedet viste at Bråten lå på bakken og ble hjulpet opp av ambulansepersonell kort tid etter at hun gikk løs på koranen.

– Følg med nå, nå skal jeg skjende koranen, sa hun før hun begynte å rive ut sider og spytte på dem. (NTB)

Etter dette angrepet ble Sian-folkene ført bort av politiet. Da hadde Sian fullført det de kom for.

Politiet stilte forberedt. Rødts Siavash Mobasheri kalte det «militarisering».

– Det er litt anspent stemning takket være tungt militarisert politi som er til stede, sier Siavash Mobasheri, leder i Rødt Oslo, til NTB. Han er med på å organisere motdemonstrantene. (NTB)

Politiet ønsket ingen gjentakelse av det som skjedde i Bergen sist lørdag, da motdemonstrantene stormet Sian og slo ned Lars Thorsen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂