– Da er det ferdig! Når dere klarer å kaste Koranen, da er det over! Da er det over! sier denne politimannen i videoen. Skjermdump.

Politiet nekter for at man avbrøt en demonstrasjon på grunn av at en Koran ble kastet, men en video avslører politiet: «Når dere klarer å kaste Koranen, da er det over!»

Lørdag ettermiddag arrangerte Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) en lovlig demonstrasjon på Strømsø torg i Drammen. Da taleren kastet Koranen på bakken, avbrøt politiet demonstrasjonen, og beordret folkene fra SIAN til å pakke sammen og gå hjem.

Document spurte lørdag ettermiddag operasjonsleder Inge Lansrud i Sørøst politidistrikt om det var kastingen av Koranen som var årsaken til at demonstrasjonen ble avbrutt. Han bedyret at det ikke var tilfelle:

– Vurderte politiet på stedet at hendelsen med Koranen var krenkende eller blasfemisk?

– Ikke i det hele tatt.

Lansrud fastslo at det var hensynet til arrangør SIANs sikkerhet som motiverte at demoen ble avbrutt.

– Når dere klarer å kaste Koranen, da er det over!

Lansruds uttalelse kommer i et merkelig lys når man hører hva politiet sier til SIANs folk på torget. I et videoopptak gjort av SIAN ser man en politimann, muligens innsatslederen, som kommer med en beskjed som ikke er til å misforstå:

– Da er det ferdig! Når dere klarer å kaste Koranen, da er det over! Da er det over!

Det kommer forbilledlig klart frem hva som er årsaken til at demonstrasjonen må avbrytes: En Koran har blitt kastet.

En Koran flakser gjennom luften på Strømsø torg i Drammen lørdag ettermiddag. Skjermdump.

Forspillet

Videoen viser forspillet til korankastet. Noen av publikummerne roper mot Anna Bråten fra SIAN mens hun snakker i mikrofonen, andre bare står og tilsynelatende filmer med mobilene sine. Bråten holder en Koran i den ene hånden.

Stemningen blant flere av de fremmøtte er opphisset. En kvinne i lange gevanter og hijab står og hytter med neven og roper mot scenen.

– Hadde du stått og skreket så høyt i det landet du kommer fra, hadde du ikke hatt et hue å sette hijaben på, så enkelt er det, sier Anna Bråten over høyttaleranlegget.

Politiet vil ta Koranen

Ikke før har hun sagt det, så går en politibetjent med raske skritt mot henne og strekker ut hånden som om han vil ta fra henne Koranen. Bråten tar flere skritt tilbake, man hører henne si «Nei». Politimannen følger etter henne. Nå holder Bråten Koranen bak ryggen. Politibetjenten stiller seg opp rett foran Bråten. Etter noen sekunder kaster hun boken til høyre for politimannen.

Politimannnen strekker ut hånden etter Koranen, Bråten snur seg og går bakover. Skjermdump.

Anna Bråten holder Koranen bak ryggen. Det er like før den blir kastet. Skjermdump.

Til NTB sa Lansrud dette lørdag:

– Det var mange som fikk med seg da det skjedde. På et tidspunktet var det en fra SIAN-gruppa som kastet Koranen i bakken. Da var det flere som reagerte, og vi så det som heldig å avslutte demonstrasjonen 20 minutter før tiden.

Aggressiv stemning?

Ifølge Lansrud var det altså «flere som reagerte», og «vi så det som heldig å avslutte demonstrasjonen». Uten å si det rett ut, antyder operasjonslederen at stemningen ble så aggressiv at det var best å avslutte.

En slik tolkning av hva han sa er rimelig også utfra hva han senere sa til Document:

– Det var så mange reaksjoner at innsatsleder på stedet valgte å avbryte demonstrasjonen av hensyn til SIANs sikkerhet, sier operasjonsleder Inge Lansrud i Sørøst politidistrikt til Document.

Den mest nærliggende tolkningen av Lansruds uttalelse er at det var en så opphisset stemning og så mange aggressive mennesker at politiet fryktet at de ikke ville kunne håndtere situasjonen – at politiet fryktet at de ikke ville kunne beskytte arrangøren av den lovlige demonstrasjonen mot mobben.

– Gikk rolig for seg

Studerer man videoen er det imidlertid lite som støtter opp om en slik versjon. Det kan muligens virke som om stemningen ble noe mer opphisset etter korankastet, men politifolkene går rolig rundt blant publikum og motdemonstranter. Man ser ingen som er i nærheten av å ty til håndgripeligheter.

Lansrud selv underbygger en slik tolkning i sin beskrivelse av etterspillet:

Politiets operasjonsleder opplyser at det gikk rolig for seg og at partene raskt gikk hver sin retning. Det ble ikke delt ut forelegg eller foretatt noen pågripelser i forbindelse med demonstrasjonen. (NTB)

Det nærmeste vi kommer en forklaring på hvorfor politiet avbrøt demonstrasjonen er en utvetydig uttalelse fra en politimann på Strømsø torg: «Når dere klarer å kaste Koranen, da er det over! Da er det over!»

 

Se videoen: – Da er det over! Det er slutt!

Korankastet skjer ved tidskode 1:42. Så går det omlag 40 sekunder:

Politimann: – Da er det ferdig! Når dere klarer å kaste Koranen, da er det over! Da er det over!

En uidentifisert stemme spør: – Kan du angi noen lovhjemmel..?

Bråten: – Det er ikke noe forbud! Det er ikke noe forbud…

Politimann: – Da er det over! Det er slutt! Da kan dere få pakke ned, og så kan dere dra herfra.

Uidentifisert stemme: – Men hvem er de aggressive her?

Politimann: – Ta og så gå!

https://youtu.be/jnOqWSOViB0

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂