Lars Thorsen i Stopp islamiseringen av Norge under en tidligere demonstrasjon. Foto: SIAN

Politiet avviser at det var hensynet til religiøse følelser som gjorde at man avbrøt demonstrasjonen på Strømsø torg i Drammen lørdag. Politiets inngripen vekker internasjonal oppsikt.

– Det var så mange reaksjoner at innsatsleder på stedet valgte å avbryte demonstrasjonen av hensyn til SIANs sikkerhet, sier operasjonsleder Inge Lansrud i Sørøst politidistrikt til Document.

Drammens Tidende skriver at det først var rolig mellom SIAN og motdemonstrantene, men at det «ble et vanvittig kaos da SIANs taler kastet Koranen i bakken».

Det er ikke ofte en demonstrasjon på et torg i Drammen omtales i utlandet, men nyheten om politiets inngripen spredte seg kvikt til Danmark, hvor flere aviser allerede har omtalt den: Norsk politi greb ind efter koran-kast

Når vi ringer til operasjonsleder Lansrud på det dedikerte medianummeret, spør han først hvor vi ringer fra. Journalisten presenterer seg.

– Et øyeblikk. (Vi venter i telefonen i et par minutter.)

Når Lansrud kommer tilbake, er dette det første han sier:

– Jeg ser du har skrevet om denne saken.

– Vi har publisert NTBs sak om hendelsen.

– Å ja, dere tok den.

Etter denne noe uortodokse innledningen kommer vi til saken.

Operasjonslederen har rimeligvis ikke vært på åstedet, og må derfor støtte seg på hva innsatslederen har rapportert. Det er nokså lite, viser det seg.

– Demonstrasjonen ble altså stoppet på grunn av reaksjonene på stedet. Hva slags reaksjoner var det?

– Det kjenner jeg ikke til.

Lansrud understreker at politiet skal opprettholde ro og orden, og at alle skal få ytre sine meninger, men at man i dette tilfellet måtte ta hensyn til demonstrantenes sikkerhet.

– Var stemningen urolig under hele demonstrasjonen, eller var det noe som utviklet seg etter at Koranen havnet på bakken?

– Det kan jeg ikke uttale meg om.

– Vurderte politiet på stedet at hendelsen med Koranen var krenkende eller blasfemisk?

– Ikke i det hele tatt.

Document ber om å få snakke med innsatslederen som håndterte situasjonen, men det får vi ikke.

Den såkalte blasfemiparagrafen ble opphevet i 2015.

Inntil 29. mai 2015 var det forbudt etter straffeloven § 142 å offentlig forhåne eller vise ringeakt for noen «trosbekjennelse» eller mot religiøse samfunns «troslærdommer eller gudsdyrkelse». Paragrafen hadde imidlertid lenge vært sovende da den ble opphevet.

Kjøp Oriana Fallacis bok her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.