Fanny Bråten fra SIAN i diskusjon med politiet på torvet i Drammen da hun kastet en bok som kan ha vært Koranen. Politiets løgn om hvorfor de stoppet demonstrasjon: «Når dere klarer å kaste Koranen, da er det over!»
Kristiansand kommune ved ordfører Harald Fyrre varsler at de vil trekke tillatelsen til at SIAN kan demonstrere med Koran-brenning.

Harald Furre sammenligner det å brenne hellige skrifter som Koranen og Bibelen med å heise hakekors-flagg. Tre menn ble i høst dømt i Kristiansand tingrett for å gjøre akkurat det.

Hva denne sammenligningen bygger på, presiseres ikke i Fevennens gjengivelse som ikke er direkte sitat.

Det er mulig ordføreren mener det er en parallell, men ikke «det samme».

Leder av SIAN, Arne Tumyr, sier at Koranen er en farlig bok for Norge og derfor bør brennes.

Det myndighetene anfører – at brenning er en krenkelse av andres tro – kunne omgåes ved at man brant et symbol, og ikke tingen i seg selv.

Hva hvis man foretok en symbolsk avbrenning av noe med påskriften Koranen, men uten å være ekte vare? Hvordan ville myndighetene foreholde seg til det?

Da ville man få testet hvor langt inn i tåkeheimen ordføreren befinnser seg.

– Dersom Sian skulle velge å arrangere møtet på torvet og likevel velge å brenne Koranen, blir det å anse som en politisak, sier Harald Furre.

Rasmus Paludan har skapt røre i danske ghettoer med sin Koran-brenning. I Danmark holdes ytringsfriheten høyere i hevd. Det later til at norske myndigheter mener det er et tegn på kultur å forby Koran-brenning. De gjør det enkelt for seg.

Men hva hvis SIAN foretok en symbolsk brenning? Da ville vi få se om myndighetene fullstendig har gått over på islams side og har begynt å betrakte ytringsfriheten med islamske briller.

 

Fanny Bråten og Lars Thorsen: Aktor ber om 30 og 45 dagers ubetinget fengsel for SIAN-ledere

Oslo 20191021. Nestleder i Sian, Fanny Bråten, er tiltalt for å ha spredt hatefulle ytringer. Mandag startet rettsaken i Oslo tingrett. Adovkat Sidra Bhatti er forsvarer for Bråten.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Aktor ber om ubetinget fengsel for SIAN-lederne Lars Thorsen og Fanny Bråten. De to er tiltalt for hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen.

Aktor Andreas Kruszewski ber om at SIAN-leder Lars Thorsen dømmes til 30 dagers ubetinget fengsel, mens han ber om 45 dagers ubetinget fengsel for nestleder Fanny Bråten.

Det skriver Filter Nyheter på Twitter.

Årsaken til at politiadvokaten ber om høyere straff for Bråtener at hun er tiltalt for en appell hun holdt foran Stortinget, i tillegg til medvirkning til spredning av løpesedler som Thorsen delte ut i Oslo i 2018.

«Notoriske seksualpredatorer»

Rettssaken mot de to startet i Oslo tingrett mandag. Det var satt av en og en halv dag til saken.

De er tiltalt for hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen, blant annet for å ha omtalt muslimer som «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i epidemisk omfang» i SIAN-brosjyrer som ble delt ut i Oslo i fjor sommer.

Bråten er også tiltalt for å ha kalt muslimer «morderzombier og seksualpredatorer», og for å ha kalt islam en «tilbakestående kultur» under en appell på Eidsvolls plass i september i fjor.

I rettssalen i Oslo tinghus mandag erkjente Bråten å ha sagt ordene i appellen som er gjengitt i tiltalen, som også er filmet, men nekter straffskyld. Hun nekter også for å ha delt ut brosjyrene i tiltalen, men sa at hun var til stede da de ble delt ut.

– Det er sterke uttrykk, men det er sterke uttrykk jeg beskriver. Jeg kunne ha brukt ordet massemordere, men zombie passer bedre fordi koranen og Muhammed befaler at man skal drepe urene vantro. Det er dødsstraff for homofili i flere muslimske land, og det er det også for blasfemi. Derfor føler jeg at morderzombier er et dekkende ord, sa Bråten.

– Faktaformidling

Thorsen erkjenner å ha delt ut brosjyrene som er omtalt i tiltalen, og at han har skrevet innholdet i dem selv.

Overfor NTB omtalte han innholdet som faktaformidling.

– Norge trenger å få slått fast i hvilken grad ytringsfriheten skal gjelde i saker som dette. Det er gunstig å få avklart om den faktafrykten og det krenkelseshysteriet som eksisterer i samfunnet, også skal gjelde i rettspleien. Min klare oppfatning er at det ikke skal det, sa Thorsen til NTB i en pause mandag.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂