Lørdag holdt Sian stand på Eidsvolls plass. Forventingene var store etter at Sian truet med å destruere Koranen i forkant av arrangementet, og flere grupper motdemonstranter meldte oppmøte, men politiet opprettholdt orden – i motsetning til i fjor.

– Vi har gjort en del tiltak og lært fra forrige gang, sier innsatsleder Torgeir Brenden til Document.

I en pressemelding tirsdag meldte Stopp islamiseringen av Norge (Sian) at de ville rive i stykker en koran foran Stortinget lørdag 8. mai grunnet innskrenkning av Sians taletid fra tre til to timer. Det ble varslet to motdemonstrasjoner, hvorav den ene ikke ville gå i dialog med politiet.

Politiet mellom pressen og motdemonstrantene. Tre gjerder i god avstand fra hverandre var satt opp mellom motdemonstrantene og Sian-medlemmene. Foto: Document.no 

Det første motdemonstranter, presse og øvrig befolkning ble møtt med midt på Karl Johan, var politisperringer, politi på hester og politivakter. Sikkerheten var skrudd opp flere hakk fra i fjor, og gjerdene var doblet. Motdemonstrantene var delt inn i ulike seksjoner for å holdes separert.

 

De gule skjortene stod i egen inngjerding. Foto: Annike Byrde / NTB

Sians to timer lange arrangement ble gjennomført uten vold og uten «skjending» av Koranen, men bråket bestod. Noen av motdemonstrantene forsøkte å stå på og riste i gjerdet gjentatte ganger, men ble vinket ned av politiet. Politiet markerte gruppen flere ganger ved hjelp av et gult flagg.

– Hvordan syns du det har gått? 

– Dette har gått veldig bra. Jeg må berømme samtlige som har vært her for at de har ytret seg på en god måte, innenfor lovens rammer. Vi håper at både informasjonen vi har gått ut med og som kommuner og andre eksterne har gått ut med, har påvirket slik at alle har oppført seg fint. Det er vi veldig glad for, sier Brenden til Document mens Sian pakker sammen standen sin.

 

Fanny Bråten (Sian) speider ut over Eidsvolls plass. Foto: Document.no 

Sian-Leder Lars Thorsen sier seg også fornøyd med lørdagens demonstrasjon.

–  Politiet hadde rigget det til fornuftig ved å ha skjøvet motdemonstrantene så langt ned. Det viste seg at vi klarte å gjennomføre de talene vi ville gjennomføre på den tiden vi fikk, sier Thorsen til Document.

Han forteller at de satte ny rekord i å rigge opp standen sin, slik at det ikke gikk ut over taletiden de hadde fått tildelt, og at de derfor valgte å la være å rive i stykker en koran.

Vi rigget opp på 10 minutter og rakk å gjøre det vi skulle, og da framstår det teit å skulle rive i en koran. Sånn sett påvirket ikke den ulovlige ytringsfrihetsbegrensningen gjennomføringen av arrangementet. Vi fikk alle sagt det vi ville. Jeg er veldig fornøyd og syns det var et kjempefint arrangement, sier Thorsen avslutningsvis og legger til:

Vi vil likevel sette advokat på saken og forfølge det jeg betrakter som ulovlig begrensning av ytringsfriheten fra Oslo-politiets side.

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.