Lørdag demonstrerte Sian i Byparken i Stavanger. Nå reagerer mange på at politiet brukte tåregass mot motdemonstrantene, som også besto av barn og unge. Deriblant en ung, fremadstormende MDG-politiker.

– Vi hadde ikke noe valg, sier politiet.

Ulrikke Torgersen (24) er Miljøpartiet De Grønnes 1. kandidat for Rogaland i høstens stortingsvalg. Hun er rystet over politiets opptreden.

– Jeg synes det er utrolig rystende at de bruker tåregass, som de vet også rammer tilfeldige personer i nærheten av uromomentene. Dermed bidrar politiet selv til å skape ekstra dramatikk og konfrontasjon. I stedet burde de fjernet dem som skapte uro fra folkemengden, sier Torgersen til Aftenbladet søndag.

Hun mener politiet med sin opptreden bidro til at frontene ble hardere, og de reagerte uproporsjonalt.

 

 

Ulrikke Torgersen. Foto: Rogaland MDG

Les også: MDG: Vakkert på utsiden, men mørkt på innsiden

Politiets innsatsleder Vidar Olsen i Sør-Vest politidistrikt sier politiet var på plass for å sikre Sians ytringsfrihet.

Leder Nina Narvestad i Antirasistisk Front mobiliserte et 30-talls lokale organisasjoner til å delta i motdemonstrasjoner.

– Vi søkte ikke om tillatelse til motdemonstrasjonen. Da hadde vi nemlig fått ja, men hadde også blitt tildelt et bestemt område der vi måtte oppholde oss. Vi ønsket å komme så tett på som mulig.

Demonstrasjonen startet fredelig, men eskalerte etterhvert, slik vi har sett en rekke ganger i forbindelse med Sian-demonstrasjoner. Narvestad mener politiet bare burde nekte Sian å brenne koranen, så hadde alt foregått fredelig. Men det er ikke ulovlig å brenne en koran.

– Vi tolererer ikke at rasisme og diskriminering, som Sian står for, får fritt spillerom i det offentlige rom. Å overdøve deres ytringsfrihet med vår ytringsfrihet var vår måte å gi beskjed om det på, sier Narvestad.

Politiet på sin side sier de følte seg nødt til å bruke tåregass da demonstranter forsøkte å trenge seg over sperringene som var satt opp for å beskytte Sian.

– Når såpass mange prøver å trenge seg over sperringen samtidig, har vi bare sekunder på å avgjøre hva vi skal gjøre. Vi prøver å være ganske treffsikre når vi bruker tåregass, men dessverre ble også andre rammet, sier Olsen.

Politiet havnet i en vanskelig situasjon, da motdemonstrantene juridisk sett ikke har gjort noe ulovlig før de eventuelt klarer å forsere sperringene. Men da øker samtidig risikoen for vold mot Sian-aktivister kraftig.

En person som kastet kinaputter ble dog fjernet. Demonstrantene kalte politiet for «fascister». Men også Sian skal ha vært kritiske mot politiet, uten at grunnen til dette kommer frem i denne artikkelen.

Politiet beklager ingenting. Det eneste de syns var beklagelig er at motdemonstrantene ikke holdt seg bak sperringene.

En video publisert på YouTube viser innvandringsungdom som roper «Fuck the police», og andre som roper det klassiske «Ingen rasister i våre gater» og «Allahu Akhbar». Denne videoen ser ut til å være lagt ut av motdemonstrantene selv. Personen som la ut videoen tror Sian kommer fra Danmark!

Today a group from Denmark who call themselves sia they have burned quran in Norway and they have a lot of hatred for Muslims, Sia grup (sic).

Mye av dialogen foregår på fremmedspråk. Etter noen minutter i videoen ser vi hvordan en ung mann/gutt føres bort av politiet (ifølge videoen en 15-åring). Dette er nok han som kastet en kinaputt.

En gjeng av innvandrere, som ikke kan betegnes som barn, følger etter. Politiet er underbemannet, situasjonen kan virke truende.

Det er hylende norske jenter på plass også. Politiet er fullstendig omringet av demonstranter i enkelte situasjoner. Andre bruker ropert for å hyle politiet midt i ansiktet fra noen centimeters avstand.

Noen timer etter at jeg skrev saken ble jeg tilsendt  videoer filmet fra innsiden av sperringene. Her kan vi se at en kvinnelig politi blir spyttet på.

Vi kan også se hvordan motdemonstrantene reagerer da Sian tar frem en koran.

Nestleder i Sian, Ellen Due Brynjulfsen, sier til Document:

– Politiet brukte tåregass da ca. 10 motdemonstranter forsøkte å hoppe over gjerdet. De hadde hisset hverandre opp over tid og da en taler holdt koranen opp og fortalte at det er fra denne boken vi henter vår informasjon fra gikk de bananas. Det var altså nok for dem å se at en vantro holdt koranen opp foran seg. At noen påstår at de forserte gjerdene fordi vi brant koranen er altså ikke sant.

Brynjulfsen mener motdemonstrantene selv hadde skylden i tåregassen. De kunne holdt seg unna, de kunne ha søkt om tillatelse, og de kunne unngått forsøket på å trenge over sperringene.

Men MDG-topp Torgersen gir politiet skylden.

– Hvis helsepersonell, sosionomer og andre yrkesgrupper klarer å behandle utagerende unge på en måte som ikke involverer bruk av fysisk vold og tåregass, hvorfor tillater vi at politiet gjør det?

Mener Torgersen at denne situasjonen kunne vært løs med dialog og samtaler? Eller er dette starten på en «Defund the police»-kampanje også her i Norge?

Henrik Kvadsheim er er universitetslektor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger (UiS), og er en av få akademikere som  er villig til å skrive avisinnlegg om trusselen voldelige islamister utgjør får vår nasjonale sikkerhet. Han kommenterer saken i et innlegg på sin Facebook-side:

Interessant korleis ytre-venstre partia (og her også journalist Elisabeth Bie) alltid får det til å bli eit «politiovergrep-problem» når det utløsende problemet tilsynelatende (sjå bl.a. video i reportasjen) er voldelege anlagte demonstranter som forsøker å bryte gjennom sperringene for å stoppe ein lovleg demonstrasjon (som ein sjølsagt kan vere usamd i, gitt dens utvilsomt provoserende formål) men som likevel altså er lovleg i lys av ytringsfridom-lovverket vår.

Stavanger Aftenblad  (bak mur)

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂