Flere hundre møtte fram i Byparken i Stavanger sentrum da organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) arrangerte støttemarkering i forbindelse med Israels nasjonaldag tirsdag kveld. Men Byparken var også full av de som ville vise sin støtte til Palestina.

Dette skriver Stavanger Aftenblad. Men Kjell Henning Bjørnestad, best kjent som Kjell Elvis, hadde en klar og tydelig melding til Palestina-fansen.

– Jeg håper av hele mitt hjerte at disse skal bli frelst, og at de skal få møte Jesu’ kjærlighet.

MIFF hadde organisert samlingen for å feire Israels nasjonaldag. Da møtte mobben opp, og ødela store deler av feiringen. Det skal ikke ha vært voldelige episoder, kun gnisninger, sier deltagere.

– Demonstrantene får gå alt for tett på. Politiet burde vært her tidligere og satt opp sperringer eller holdt dem unna. Nå hører vi knapt hva som blir sagt, sa Gudmund Strøm.

– Det ble litt amper stemning, men i det store og hele var det kontroll, opplyser oppdragsleder i Sør-Vest politidistrikt, Vigleik Fossåskaret.

Palestina-fansen brukte sine vanlige slagord for å overdøve talene til de som støtter Israel.

– Free free Palestine! Israel er terrorist!

Det fikk flere fra Israel-siden til å reagere.

– Dette er en lovlig markering. Vi har fått tillatelse, men hva med dem? Dette ødelegger for oss, sa en deltakerne på Israel-markeringen.

– Det er helt greit at de er her, selvsagt. De må få ytre seg. Men de kunne stått lenger unna, mente Gudmund Strøm.

Kjell Elvis fremførte den israelske nasjonalsangen.

Aftenbladet nevner heller ikke volden palestina-fans utførte, men dette kan man lese i Dagen. En oldemor ble truffet av stein i Stavanger, der det visstnok var kun 2 politifolk til stede.

Om lag 300 israelvenner markerte Iandets nasjonaldag i Byparken 14. mai, midt i kontroversene rundt krigen mellom Israel og Hamas.

I samme park var også om lag 100 motdemonstranter fra palestinsk side.

To deltakere fortalte Dagen at de ble truffet av stein, og Dagens journalist så selv steiner fly gjennom lufta.

Bjarne Bjelland fra MIFF er klar i talem.

– Det var en politiskandale, sier han.

Også tidligere politioverbetjent for Sør-Vest politidistrikt, Tor Erik Riska Thorsen, reagerer. Ikke så rart, siden han ble truffet av to steiner.

Selv Siri Borge i Rødt, som deltok i demonstrasjonen til palestina-fans, mente at dette gikk over en grense.

– Jeg er enig med MIFF i at politiet burde gjenkjent at dette er en konfliktfylt demonstrasjon og stilt med gjerder og større sikkerhet, slik de gjør når SIAN demonstrerer, sier hun.

Å få mobben til å oppføre seg virker umulig. Siri Berge mener de fleste deltakerne på palestinsk side besinnet seg:

– Med tanke på at så mange av deltakerne har familie som er utsatt for sult og folkemord, så var de faktisk voldsomt gode på å holde seg rolige. Hadde det var meg, og jeg så den MIFF-eren, hadde jeg nok latt meg provosere.

OK. Folkemord. Javel.

– Vi opplevde fiendtlige ytringer og en sammenhengende forstyrrelse av det som skulle være et fredelig møte. Vi arrangerer ikke motdemonstrasjoner, men de kan jo spørre seg hvordan de selv ville reagert om vi hadde plaget dem på samme måte gjennom en av deres demonstrasjoner?

Stavanger-politiet har foreløpig ikke fått inn noen anmeldelser fra gårsdagens demonstrasjoner. Alle vet jo at det ikke vil føre til en dom, tenker jeg.

I dag arrangerer Palestinakomiteen i Stavanger en markering på Torget i anledning Nakba-dagen. Trolig foregikk dette uten forstyrrelser fra pøbler.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.