Jon Helgheim reagerer på at statsministeren ikke vil ta avstand fra vold mot Sian. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er påfallende at statsministeren ser ut til å ha store problemer med å ta klar og tydelig avstand fra vold mot Sian, sier Jon Helgheim.

På direkte spørsmål fra Document nekter statsminister Erna Solberg å fordømme volden Sian ble utsatt for under to nylige markeringer.

Fremskrittspartiets Jon Helgheim reagerer sterkt.

– Det er alvorlig at ytringer møtes med vold. Det skal vi aldri akseptere.

– Er dette situasjonsbestemt, er det fordi det er Sian som ytrer seg at statsministeren ikke vil ta avstand fra volden?

– Ja, og det har vi jo sett på store deler av venstresiden, som nærmest har legitimert volden mot Sian. Nettopp fordi det var Sian som ytret seg. Men jeg hadde håpet at statsministeren kunne være tydelig på vold ikke kan aksepteres, uansett hva man mener om Sian.

Spørsmålet Document stilte var: «Hvorfor tar ikke statsministeren avstand fra vold og angrep mot ytringsfriheten?»

I svaret fra statssekretær Rune Alstadsæter (H) som svarer på vegne av Solberg, tar statsministeren tydelig avstand fra vold mot politiet, men nevner ikke volden mot Sian overhodet:

«Regjeringen hegner om ytringsfriheten i Norge, selv om vi ikke liker alle ytringene som blir fremført.  Regjeringen har også vært tydelig på at vi tar avstand fra vold politiet har blitt utsatt for. Vi vil takke politiet for den innsatsen de legger ned for å trygge ytringsfriheten, selv om det er ytringer vi ikke er enig i.»

At man er mot vold mot politiet er en selvfølgelighet, fastslår Jon Helgheim:

– Men når vi ser ut til å ha såpass mange som er tilbøyelige til å se mellom fingrene med, og nærmest forsvare vold mot Sian, da trenger vi at statsministeren sier klart og tydelig at dette ikke er greit.

– Skaper Solberg tvil om hvorvidt ytringsfriheten også omfatter Sian?

– Jeg registrerer at flere lurer på hvorfor hun ikke har vært tydelig. Det er skapt tvil om dette, tvil som lett kunne vært feid av banen med et krystallklart svar, sier Helgheim.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.