FrP-leder Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

FrPs leder Sylvi Listhaug reagerer på volden omkring Sian-markeringen i Sandefjord. Hun foreslår at enkelte flytter tilbake til sine muslimske hjemland. Hennes partifelle Jon Helgheim er ikke mindre oppgitt.

Mange er oppgitte og tankefulle etter de nærmest ukontrollerte og rasende opptøyene i Sandefjord, i forbindelse med at Sian skulle brenne et eksemplar av Koranen.

Dette vitnet om en voldskultur og en aggressiv mentalitet man til nå har forbundet med vårt naboland Sverige. Plutselig ble en fredelig, norsk by forvandlet til å være åsted for noe av det samme.

I et innlegg på Facebook uttrykker Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug svært krasse synspunkter på de menneskene som opptrer slik i møtet med norske demokrati og ytringsfrihet:

Det er uakseptabelt at pøbel angriper politifolk- og biler med brostein, flasker og stoler under en lovlig demonstrasjon! slår hun fast.

Listhaug fortsetter:

Politiet var på jobb for å forsvare ytringsfriheten, og jeg forventer at alle som bor i Norge respekterer våre grunnleggende verdier. Det må slås hardt og kontant ned på slik usivilisert oppførsel, før vi får svenske tilstander i Norge.

Hun er ikke i tvil om hvem hun vil rette pekefingeren mot:

Bildene og videoene av demonstrantene viser at det i stor grad var personer med innvandrerbakgrunn som sto bak volden mot politiet og mange var barn. Det har vi også sett ved tilsvarende opptøyer i både Norge og i utlandet.

Ifølge Listhaug er dette et tegn på at en utvikling hun er bekymret over:

Det reiser flere ubehagelige spørsmål, som vi må ha en ryddig og åpen debatt om. Jeg blir sterkt bekymret over hvilke holdninger disse barna lærer fra sine foreldre.

En undersøkelse utført blant muslimer i Norge viste at hele syv prosent mente blasfemi burde straffes med døden uansett hvor i verden personen er. Er det slikt avskyelig tankegods barna får servert rundt middagsbordet?

Hun mener en del av innvandrerne i Norge bør gå i seg selv, og spørre seg hvorfor de er her og om de egentlig bør bli her:

Jeg lurer også på hvor takknemligheten over at familien har fått lov å bosette seg i et av verdens rikeste land er.

Hvis en ikke setter pris på gjestfriheten fra det norske samfunnet og respekterer våre verdier, er det bare å flytte tilbake til sitt muslimske opprinnelsesland. I de landene er ytrings- og trosfrihet fremmedord, og dødsstraff for blasfemi utbredt,a avslutter Listhaug sin tirade.

Hun får støtte av sin partifelle Jon Helgheim, også på Facebook. Han skriver blant annet:

Vi har jobbet i generasjoner for å få et samfunn der man kan bruke sterke ytringer uten at det skal svares med vold, dette rives nå ned på grunn av at noen setter sin religion over alt annet. Det er ekstra alvorlig at muslimske ungdommer ser ut til å gå systematisk løs på politiet fordi politiet forsvarer ytringsfriheten.

Helgheim mener mye av ansvaret ligger hos muslimske ledere i Norge. Han oppfatter dem som altfor passive:

Jeg er ganske sikker på at vi ikke hadde fått slike tilstander dersom muslimske ledere hadde gjort det krystallklart at alle muslimer i Norge må akseptere at noen har sterke meninger om deres religion og at det er lovlig å brenne Koranen.

Det holder ikke med noen vage floskler om at vold ikke er ønskelig, etterfulgt av masse bortforklaringer om hvor sårende koranbrenning er. De må virkelig ut og si at koranbrenning er en lovlig ytring som ikke skal møtes med vold.

Han er selv ikke begeistret for koranbrenningen, men mener den ikke berettiger vold:

Dersom muslimske ledere hadde vært krystallklare på at koranbrenning skal og bør være en lovlig ytring og motstanden hadde vært sivilisert og fredelig, så skulle jeg vært med dem å markere min motstand mot koranbrenning, skriver Jon Helgheim på Facebook.

Les også: 

Påskeopprøret: Over hundre politifolk skadet, bare fire pågrepet

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.