Hvis man skal tro en ny meningsmåling InFact har gjennomført for Nettavisen, så er det kun et knapt flertall i Norge som ønsker at koranbrenning skal være lovlig.

36,4 prosent av de spurte mener koranbrenning bør forbys i Norge, 39,8 prosent av de spurte mener koranbrenning ikke bør forbys, mens 23,8 prosent svarer «vet ikke», skriver Nettavisen.

En tilsvarende meningsmåling som ble gjennomført i februar i år, viste at 44,5 prosent støttet et forbud mot å brenne koranen eller andre religiøse symboler.

– Jeg synes dette er veldig oppløftende tall. Dette tror jeg har å gjøre med at vi har fått en veldig god debatt om ytringsfriheten, sier sjefredaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, som legger til:

– Motstanden mot koranbrenning er fortsatt like kompakt, men man kan ikke forby ytringer man selv synes er avskyelige. Vi må gi adgang til grupper som ønsker å bedrive religionskritikk på den sjokkerende måten som koranbrenning er, uten å bli straffeforfulgt.

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf mener koranbrenning også opprører de som ikke er troende.

– Det er for så vidt interessant at det er en endring den veien, fordi dette med koranbrenning er noe som vekker ganske sterke ubehagsfølelser også hos ikke-troende, sier Kierulf, som legger til:

– Tross mange bekymringer om det motsatte, er vi relativt omsorgsfulle mennesker. Disse følelsene går ut på at man ikke vil at mennesker skal bli plaget unødig og utsatt for ting man mener de ikke bør bli utsatt for.

Erna Solberg vil ikke forby koranbrenning

Kierulf tror imidlertid at de sterke reaksjonene som koranbrenningene har utløst i den muslimske verden kan ha bidratt til økt motstand mot å forby koranbrenning i Norge.

– Man ser at motstanderne bruker trusler og vold, og vil ikke gi etter for slikt, sier hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har begge uttalt at de anser koranbrenning som hatkriminalitet. Det får både Selbekk og Kierulf til å reagere.

– Det eneste måten koranbrenning kan være hatkriminalitet på, er hvis noen brenner noen andre sin koran, sier Kierulf, mens Selbekk sier:

– Jeg synes særlig Støre har uttalt seg veldig uheldig. Han har spredt usikkerhet om han vil gjøre dette straffbart. Støre lar aldri en mulighet til å uttale seg uheldig om ytringsfrihet, gå fra seg. Det er alltid rare uttalelser som må ryddes opp i etterpå. Det er mønsteret hos vår statsminister, dessverre.

Blasfemiparagrafen ble avskaffet i 2009. Brenning av koranen og andre religiøse skrifter er dermed fullt lovlig i Norge.
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.