Danmarks statsminister Mette Frederiksen under nordisk toppmøte i Helsingfors. Foto: Javad Parsa / NTB

Danmarks statsminister Mette Frederiksen åpner nå for et forbud mot brenning av koranen. Hun mener det ikke vil innskrenke ytringsfriheten.

Verken i Sverige eller Norge har regjeringen fremmet noe konkret forslag mot brenning av koranen. Begge landenes regjeringer har uttrykt at man ikke liker slik brenning, men at man ikke vil forby det.

Man anser hensynet til ytringsfriheten for å være viktigst.

Men i det tredje skandinaviske landet, Danmark, kan et forbud være forestående.

Et forbud mot koranbrenning innskrenker ikke ytringsfriheten, mener nemlig Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Hun presenterer i den forbindelse sin egen tolkning av hva en ytring er:

– Det er ikke en ytring å brenne bøker, og derfor er det ikke en innskrenking av ytringsfriheten dersom det blir forbud mot å brenne religiøse tekster, sier Frederiksen i et intervju med Weekendavisen torsdag.

Det er første gang den danske statsministeren uttaler seg i debatten om koranbrenning. Men hun er ikke alene i landets regjering om å tenke i de baner.

Søndag varslet utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) at regjeringen leter etter et «rettslig verktøy» som kan hindre flere koranbrenninger.

Dermed har statsminister Frederiksen (Sosialdemokratene) fra støtte hos sin regjeringspartner Moderaterne, og mye kan tyde på at et slikt forbud kan vedtas.

NTB-Ritzau melder om saken.

– Jeg liker ikke at folk gjør det. Bøker skal leses, ikke brennes. Og inntil for ganske få år siden kunne man ikke gjøre det uten å få bot i Danmark, sier Frederiksen.

Statsministeren vil i intervjuet med Weekendavisen ikke kommentere om det har vært press på Danmark og om hun er blitt oppringt av statsledere og andre som ønsker et forbud mot koranbrenning.

Koranbrenninger i Stockholm og København har ført til store protester i muslimske land de siste ukene.

– Risikoen for å bli isolert på den internasjonale scenen er også problematisk akkurat nå. Danmark satser mye på å bygge partnerskap og allianser, fortsetter Frederiksen.

Et forbud mot koranbrenning vil skape debatt i Danmark, et land der ytringsfriheten har sterke tradisjoner, selv om den også der har vært under press i senere år.

At Danmark eventuelt blir det første land i Skandinavia til å vedta noe slikt, vil uansett forbause en del.

I Sverige kan koranbrenningene nå komme til å få effekter få hadde sett for seg, se sak under.

Les også:

Koranbrenningene: Muslimer truer med å forlate Sverige

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.