Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Foto: Maja Suslin / TT 

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson tar sterkt avstand fra at loven skal endres for å stoppe koranbrenninger. Han mener det vil være «feigt og krypende».

Koranbrenningene er fortsatt et betent tema i svensk politikk. Frontene er harde.

For det innvandringskritiske partiet Sverigedemokratene, støtteparti for Kristersson-regjeringen, er det helt uaktuelt med et forbud å brenne koranen. Han presiserer at han er motstander av all form for lovgiving for å stoppe slikt, noe Document meldte om i en notis i går.

– Snakket om å innskrenke vår ytringsfrihet gjør meg inderlig urolig, sier SD-leder Jimmie Åkesson i sin sommertale i Sölvesborg etter å ha tilbrakt hele sommeren utenfor offentligheten.

Mange mener han burde vært på denne ballen noe tidligere, mens debatten har pågått som verst i sommer.

Dette er en tematikk som går rett inn i kjernen av hva Sverigedemokraterna som parti står for, og pariets stemme har vært savnet i saken.

NTB-TT melder om saken.

I talen lørdag viser Åkesson til forslaget fra Danmarks regjering om å forby offentlig brenning av Koranen og andre religiøse skrifter. Se sak under.

Dette er et forslag han tar sterkt avstand fra, i til dels svært sterke ordelag:

– I Sverige er enkelte politikere inne på det samme farlige, feige og krypende sporet. Man tror tydeligvis at det er noe å vinne på å smiske med disse fanatikerne, sier Åkesson.

Sverige kan følge Danmarks forbud

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har i senere tid hatt tett kontakt med sin danske kollega Mette Frederiksen om brenning av hellige skrifter.

Det forteller Kristersson selv på sin Instagram-konto, ifølge NTB.

– Vi befinner oss i den alvorligste sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig, og her hjemme vet vi at både stater, statslignende aktører og enkeltindivider kan utnytte situasjonen, skriver den svenske statsministeren.

Han skrev videre at Sverige og Danmark er to av verdens mest velfungerende demokratier. Dette fremholder han imidlertid som en begrunnelse for et forbud, ikke for frihet til å brenne koranen:.

– Vi står opp for ytringsfrihet og demonstrasjonsfrihet. Vi har en sterk tradisjon med å respektere andre mennesker og ulike trosoppfatninger. Religionsfrihet er en selvsagt hjørnestein i våre samfunn, skriver Kristersson.

Les også: 

Gir etter: Danmark vil forby koranbrenning

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.