Høyre-leder Erna Solberg ved Drammenselva. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Høyre-leder Erna Solberg vil ikke forby koranbrenning, men hun mener politiet bør ha mulighet til å nekte noen å gjøre det foran ambassader.

Ifølge Høyre-leder Erna Solberg er det feil å innføre et forbud mot å brenne koranen.

– Jeg mener det er forkastelig og polariserende å brenne Koranen bare for å provosere. Det er masse jeg er imot, som jeg ikke vil forby, sier Solberg til NTB.

Hun fortsetter:

– Samtidig har jeg full respekt for at folk vil ytre seg mot religion og kan bruke litt ekstreme virkemidler i den sammenhengen. Det må alle tåle når man lever i et demokrati, sier Solberg.

NTB – Gunnhild Bjerve melder om saken onsdag.

Solberg er likevel noe forbeholden når det kommer til å la folk få stå fritt til å uttrykke seg på denne måten. Hun mener politiet må kunne nekte noen å brenne Koranen bestemte steder, for eksempel foran en ambassade eller en moské.

– Politiet har lov til å si at du ikke kan demonstrere akkurat på det stedet du selv hadde ønsket å gjøre det, sier hun.

Høyre-lederen står med andre ord for et noe betinget nei til forbud.

Danmark vurderer tiltak

I Danmark vurderer regjeringen å nekte folk å brenne Koranen utenfor ambassader.

– Jeg oppfatter at slik som vårt lovverk er, så har politiet allerede myndighet til å nekte det. Jeg har ikke noen meninger om hva de andre landene gjør, bortsett fra at ytringsfriheten er viktig. Jeg tror også det kommer til å være konklusjonen i Danmark og Sverige, sier Solberg.

Fikk spørsmål om hatkriminalitet

Solberg besøkte onsdag Drammen da hun la ut på sin første tur med den nye turnébussen hun skal bruke i valgkampen. Der har den lokale Senterparti-politikeren Simen Nordanger stilt spørsmål ved hvorfor politiet etterforsker ramponering av pride-symboler som hatkriminalitet, men ikke brenning av Koranen.

Solberg mener det vil være situasjonsbestemt og avhengig av intensjonen hvorvidt noe skal regnes for hatkriminalitet.

– Det er en forskjell på en åpen demonstrasjon og at noen gjør noe i nattens mulm og mørke som skaper frykt, sier hun.

Neste statsminister?

Hva Erna Solberg mener om denne typen prinsipielt viktige og omstridte saker, får stadig større betydning etter hvert som alle målinger og indikatorer peker i retning av at hun kan bli statsminister for tredje gang ved valget i 2025.

Solberg huskes for øvrig for sin omtale av folk som ikke delte hennes klimasyn.

Hun brukte ved en anledning begrepet «sammensurium» som karakteristikk av meningsmotstandere, se sak under. Solberg beklaget senere denne ordbruken, men den har uansett blitt hengende ved henne.

Les også: 

Erna kaller folk som er uenige med henne, for «sammensurium»

Bestill fra Document:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.