Irakiske Salwan Momika brenner Koranen i Stockholm tidligere i sommer. Foto: Oscar Olsson / TT / NTB

I Sverige kommer koranbrenningene til å fortsette. Nå har politiet gitt nye tillatelser, og neste demonstrasjon med koranbrenning blir 14. august på Mynttorget i Stockholm.

Det er lite som tyder på at koranbrenningene i Sverige vil avta med det første. Nye søknader om demonstrasjoner med slik brenning er sendt inn, og politiet har nå gitt tillatelse.

NTB melder om dette.

Det er ikke politikeren Rasmus Paludan som skal stå for disse nye aksjonene, slik han har gjort ved noen anledninger tidligere.

Nå er det aktivisten Salwan Najem som har sendt inn en søknad om å få ha en demonstrasjon der Koranen skal brennes mandag neste uke, melder SVT.

Tidligere i sommer brant han Koranen sammen med Salwan Momika, noe som førte til store demonstrasjoner i en rekke muslimske land.

Koranbrenningene i Sverige er blitt fordømt av det svenske utenriksdepartementet.

Demonstrasjonene skjer samtidig som landet er i en søknadsprosess for å bli medlem av Nato, og har åpenbart påvirket denne prosessen.

Mulig russisk rolle?

I internasjonale medier har det blitt spekulert i om Russland har en rolle i koranbrenningene.

Det er påpekt at de er i tråd med russiske interesser, da disse aksjonene bidrar til å vanskeliggjøre Sveriges søknad om medlemskap i Nato. Et medlemskap Russland gjerne vil unngå.

Russland har aktivt vist til koranbrenningene overfor arabiske land, for å skape reaksjoner mot Sverige. Også Tyrkias president Erdogan raser mot koranbrenningene, og han har fortsatt makt til å stanse svensk Nato-medlemskap.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson går langt i å påpeke hvordan Russland er tjent med dette, og nå bruker saken mot Sveriges Natos-søknad.

Fra en nylig artikkel i The Guardian (oversatt og noe forkortet av Document):

Kristersson, leder for partiet Moderaterna, (…)  la til: «Det er også aktører som ønsker oss skade på forskjellige måter, som sprer falske bilder av Sverige som er farlige.»

En talsperson for Kristersson vil ikke spesifisere identiteten til de som utgjør en trussel mot landet, men bekrefter at Russland er «en av flere aktører som forsøker å påvirke Sverige gjennom desinformasjon».

Med henvisning  til desinformasjonskampanjer i vår og i fjor, sa Kristersson at «det russiske narrativet som sprer seg om Sverige» kan forsøke å forhindre Sveriges Nato-medlemskap (…).

Det politiske magasinet Bitter Winter tar for seg det nokså påfallende engasjementet fra aktører som Salwan Najem og Salwan Momika. Hvorfor er de plutselig i Sverige og brenner koraner? Er det noen som står bak og finansierer det? (Oversatt og forkortet av Document):

Hva med Salwan Momika? Da han ble spurt, avviste han selvfølgelig at han var motivert av Sveriges Nato-søknad eller sympati for Russland.

Il Foglio», en respektert italiensk avis, var blant mediene som rapporterte den 29. juni om stemmer fra etterretningssamfunnet som mistenkte at Momika fungerte som en hånd for russiske agenter,  hvis mål er å hindre utvidelsen av NATO.

Putin fordømte koranbrenningen i Stockholm og brukte den til sin egen propaganda.

Organiserte han også hendelsen? Vi kan aldri vite sikkert.  Men det er naturlig å stille spørsmålet, da dette ville vært et velkjent handlingsmønster for russiske etterretningsorganisasjoner, og ikke trenger å være noen konspirasjonsteori

(Se også sak under om de to koranbrennernes opphold i Sverige).

Det er vanskelig å vite hva som foregår i etterretningsmiljøene. Noen vil velge å tro at Russland sitter passivt på sidelinjen og ser på at Sveriges Nato-søknad går sin gang.

Andre vil se det som sannsynlig at russerne gjør hva de kan for å påvirke det hele, og i den forbindelse benytter metoder de er kjent for fra før.

Fasiten har vi ikke, men den kan komme på bordet senere.

Les også: 

Svenske myndigheter undersøker oppholds­tillatelsen til irakisk statsborger som brente Koranen

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.